Met de komst van sim-racing titels en de proliferatie van kwalitatief goede simulatie randapparatuur, is het vrij eenvoudig geworden om een race setup op te zetten, of het nu op PC of consoles is. Als je een sim-racing fan bent, zul je bekend zijn met namen als Logitech, Thrustmaster, Fanatec en Simagic. Dit zijn de populairste merken in het mainstream segment voor alles van beginners tot de meest doorgewinterde racers.
Wat titels betreft, zijn de grote namen iRacing, Assetto Corsa, Assetto Corsa Competizione, rFactor en vele andere op de pc, evenals Forza Motorsport en Gran Turismo op consoles als exclusives.
Sim-racing is allemaal goed en wel. Maar het is beter om het goed te doen. Voor de gemiddelde gamer kunnen bepaalde instellingen overbodig lijken, met name die met betrekking tot Direct Drive-bases, pedalen, etc. Het belangrijkste in Forza Horizon is plezier hebben. Het belangrijkste in Forza Horizon is plezier hebben. Maar voor coureurs die iets van sim racen afweten en de simulatie-ervaring naar een hoger niveau willen tillen, is het essentieel om de juiste instellingen te hebben zodat je echt het gevoel hebt dat je er bent.
Een van de beschikbare instellingen bij virtueel racen is de FOV (Field Of View). Dit is een parameter waarmee je kunt instellen wat je voor je ziet, of het nu gaat om auto’s, circuits, cockpits enzovoort. Vaker wel dan niet, en ik denk vooral door Need For Speed, wordt de FOV verkeerd ingesteld bij sim-racetitels om de eenvoudige reden dat onze hersenen eerst de achterkant van de auto waarin we rijden willen bewonderen voordat we aan immersie denken. En ook om het gevoel van snelheid te krijgen als je met meer dan 250 km/u over een circuit of open weg rijdt.

Maar voor een doorgewinterde racer is het belangrijkste de mate van onderdompeling die je krijgt bij het simracen, en daarom is FOV zo’n belangrijke instelling op je racetitel. En gelukkig voor jou gaan we daar vandaag naar kijken.
Wat is FOV?
Laten we beginnen met het definiëren van FOV. Volgens Wikipedia is de FOV “de maat van de waarneembare wereld zoals die gezien wordt op een bepaald moment. In het geval van optische instrumenten of sensoren is het de ruimtehoek waardoor een detector gevoelig is voor elektromagnetische straling”.
In principe is de FOV een waarde in graden van een scène voor je of in je gezichtsveld. Hoe kleiner de waarde, hoe meer je zicht geconcentreerd is op een deel van de scène. En hoe groter de waarde, hoe meer objecten zichtbaar zijn in de scène.
Omdat het onderwerp sim-racen is, is hier een voorbeeld van de verschillen tussen twee FOV’s in een racetitel die ik vond op een zoekmachine.
Je kunt zien dat, afhankelijk van de waarde van de FOV (100° of 45°), het aantal elementen en de kijkafstand verschillen van het ene beeld tot het andere. Als er zich bijvoorbeeld bij een FOV van 45° (het beeld rechts) een auto voor de auto zou kunnen bevinden die wordt bestuurd, maar aan de rechterkant is geplaatst, zou deze aan het zicht worden onttrokken, waardoor deze vrijwel onzichtbaar wordt (in de dode hoek).
Het belang van het instellen van de FOV
Het belang van een goede FOV-instelling gaat hand in hand met een goede sim-racing rijervaring, of überhaupt een kijkervaring. Een verkeerd ingestelde FOV heeft niet alleen invloed op je gezichtsveld en je vermogen om objecten en afstanden te onderscheiden, maar kan in sommige gevallen ook leiden tot ongemak in de hersenen en hoofdpijn.
Bovendien wordt het begrip van afstanden ook beïnvloed, zoals ik net al zei. Hoe lager de FOV, hoe meer je inschatting van afstanden wordt beïnvloed, waardoor je denkt dat objecten of punten veel dichterbij zijn, terwijl dit in werkelijkheid helemaal niet het geval is.
Een ander punt om te noemen over het belang van een goede FOV-instelling is het comfort voor je ogen en hersenen. Je zult veel meer van de baan zien en drifts zullen ‘makkelijker’ uit te voeren zijn met een breder gezichtsveld en vooral verder weg. En ten slotte zijn je hersenen als het ware rustiger en hoeven ze niet veel te compenseren voor wat er voor ze gebeurt.
Je FOV instellen

Allereerst moet je weten dat het gezichtsveld van iemand met goede ogen horizontaal ongeveer 200° is. Met andere woorden, je ogen kunnen een hoek van ongeveer 200° breed voor je zien. Dat is wanneer je goed zicht hebt. Als je bijvoorbeeld een bril draagt, wordt deze waarde negatief beïnvloed (blinde vlek aan bepaalde kanten van het gezichtsveld, brilmontuur dat de beelden voor je belemmert, enz.)
Vervolgens is de FOV van een persoon eigenlijk een kwestie van de verhouding tussen wat je voor je hebt, d.w.z. je scherm, de afstand van je ogen tot het scherm, het uiterlijk van het scherm en je zicht. Er zijn rekenmachines op internet die je helpen om je ‘goede’ FOV uit te rekenen, maar het is allemaal theoretisch, omdat jouw ogen en hersenen niet identiek zijn aan die van je collega of vriend, naast je omgeving.
Deze calculators zijn echter een uitstekend startpunt voor het instellen van je FOV in sim-racing, en je hebt 4 elementen nodig: de afstand tussen je ogen en je scherm, de grootte van je scherm, de verhouding van je scherm (16: 9, 21: 9, enz.) en de schermconfiguratie (enkele monitor, drievoudig scherm, enz.). Als je eenmaal een theoretische standaard FOV hebt, kun je deze gebruiken om uit te zoeken wat het beste bij je past.
Daarna hoef je alleen nog maar te testen met de verschillende FOV’s die beschikbaar zijn in het spel dat je hebt. Bij een opstelling met één scherm met een diagonaal van 32 inch en een afstand tot het beeldscherm van 70 cm heb je bijvoorbeeld een ‘standaard’ horizontale FOV van ongeveer 50°.
Neem deze waarde niet als een evangelie, want het is puur theoretisch. Dus hier is een kleine tip die ik met je ga delen: probeer altijd een goede verhouding te houden tussen de verhoudingen van de auto’s. De meeste sim-racetitels bieden FOV-instellingen direct in de spelmenu’s.
Op het circuit, en bij elke sim-racing titel, plaats je jezelf op de buitenste camera van het voertuig, maar degene die vrij dichtbij is: met andere woorden, je moet de achterbumper duidelijk kunnen zien. Begin dan met het instellen van je FOV met behulp van de theoretische waarde die je krijgt van een online online FOV-calculatorcalculator, die ongeveer 50° is als we uitgaan van de hierboven vermelde parameters van onze opstelling.
Dus, zoals ik al zei, de auto moet de juiste proporties hebben: breed genoeg om een goed deel van het scherm te bedekken, en ook laag genoeg, zoals in het echte leven. Als de auto er ‘geplet’ uitziet, met een minimale breedte en een buitensporige hoogte, betekent dit dat je FOV te groot is. En je krijgt het tegenovergestelde effect met een te lage FOV: met andere woorden, een auto met een te brede en te hoge achterkant die letterlijk boven het scherm uitsteekt.
De juiste FOV is precies de juiste balans tussen breedte en hoogte van het voertuig voor je, met veel gedetailleerdere informatie over wat er op het circuit gebeurt. Sommige bestuurders zien liever de cockpit en het dashboard in zijn geheel, terwijl anderen de voorkeur geven aan een camera op de motorkap. Dit is in de meeste gevallen een puur persoonlijke kwestie, maar het blijft belangrijk om te weten wat er rondom je auto gebeurt.
0 reacties