Selecteer een pagina

Sim-Racing, dat de laatste jaren een zeer trendy e-sport is geworden, biedt een werkelijk meeslepende ervaring op een racecircuit, dankzij de nieuwste technologie en de verschillende hardware die beschikbaar is om het spel te spelen.

Maar het is niet altijd gemakkelijk om te weten waar je moet beginnen, welk type media je moet kiezen, hoeveel je moet investeren om de best mogelijke ervaring te krijgen als je een beginner bent, of hoe je incompatibiliteitsproblemen kunt vermijden.

Er is tegenwoordig zo’n grote verscheidenheid aan producten beschikbaar dat men gemakkelijk kan verdwalen, en het is niet eenvoudig om de juiste beslissingen te nemen bij het kopen van de juiste apparatuur. Maak je geen zorgen, in dit artikel hebben we een complete gids samengesteld om al je vragen te beantwoorden en je op weg te helpen met Sim-Racing met het allerbeste dat vandaag beschikbaar is.

SimRacing: De beste uitrusting om met racen te beginnen 2024

Wat is Sim-Racing?

Als je niet bekend bent met de term, Sim-Racing is gewoon een samentrekking van de twee woorden Simulation en Racing, een woord dat verwijst naar racesimulatiespellen.

Met gespecialiseerde apparatuur en materialen kun je met sim-racing een rijervaring simuleren die de werkelijkheid zo dicht mogelijk benadert.

2024Op , Sim-racing is echt een zeer modieuze e-sport geworden, met racers die vrijwel over de hele wereld deelnemen aan verschillende amateur en professionele kampioenschappen.

Bij simracen is er zo weinig verschil tussen de werkelijkheid en het virtuele, dat zelfs de grootste professionele racers zoals Loeb nu op simulators trainen.

PC of console?

Een van de eerste essentiële vragen die je jezelf moet stellen als je met Sim-racing wilt beginnen, is of je liever op een PC of een console speelt. Tenzij u er al een bezit, moet u beslissen waarin u gaat investeren.

Er zijn een aantal criteria waarmee u rekening moet houden bij uw beslissing.

Pc, de referentiekeuze

Of het nu gaat om grafische kwaliteit of realisme, de PC wint het van de consoles als het gaat om Sim-racing. Het is veruit de beste keuze, volgens de grootste Sim-racers, als het gaat om het nabootsen van de beste racesimulatie.

Sommige spellen zijn alleen beschikbaar op PC, zoals iRacing en rFactor 2, twee spellen die helemaal in zijn in de professionele en amateur Sim-racing wereld.

Maar hoewel de PC voor veel gamers de voor de hand liggende keuze lijkt, zijn er ook nadelen. Het samenstellen van een goede PC vereist al enige computervaardigheden en vrije tijd, maar ook een grotere financiële investering. Het kiezen van de beste grafische kaart kost geld!

Sim-racen op consoles

De consoles van de nieuwe generatie zijn ook niet onbelangrijk als het gaat om de kwaliteit van de hardware en de aangeboden games, en bieden ongelooflijke racesensaties.

Wees echter voorzichtig, want de verschillende Xbox- en Playstation-consoles hebben exclusieve licenties voor elk spel, wat betekent dat je, afhankelijk van wat je bezit of koopt, niet per se alle racegames kunt spelen waar je van droomt.

De keuze van de spelletjes

Het uiteindelijke doel is om plezier te hebben, dus de keuze is gebaseerd op wat je wilt doen. Er zijn verschillende soorten spellen en verschillende soorten races: F1, rally, endurance… Wat vind je het leukst? Afhankelijk van uw smaak kiest u de spellen die u het beste liggen en let u erop dat ze compatibel zijn met uw pc of console.

FORZA

Forza

Als je bijvoorbeeld kiest voor Xbox met de X|S Series, is de Forza-serie games compatibel met je console.

Deze reeks omvat de Forza Motorsport en Forza Horizon series, met de laatste Forza Horizon 5 die afgelopen november uitkwam. Sommige spellen uit deze serie zijn compatibel met Windows.

gran turismo 7

Gran Turismo

Als je een Playstation-console hebt, vind je de Gran Turismo-franchise onder de racesimulatiespellen. De nieuwste Gran Turismo 7 is een echt succes.

De verschillende multiplatformspellen

Maak je geen zorgen, hoewel sommige spellen alleen werken op één soort console of platform, zijn er ook een aantal zeer goede Sim-racing spellen die compatibel zijn met verschillende platforms, bekend als multiplatform spellen.

De volgende spellen werken bijvoorbeeld op Windows, Xbox Series en Playstation 5:

 

F1 2021

F1 2021

Dit spel, uitgegeven door EA Sports en ontwikkeld door Codemasters, is zeer bekend in de wereld van sim-racing, want het was het officiële videospel van de Formule 1- en Formule 2-kampioenschappen van 2021.

assetto corsa competitie

Assetto Corsa Competizione

Dit spel uit 2019, ontwikkeld door de Italiaanse studio’s Kunos Simulazioni, is zeer realistisch en is ook compatibel met verschillende platforms.

Hardware en compatibiliteit

Als je eenmaal je favoriete platform en games hebt gekozen, moet je nog de meer technische kant van de hardware aanpakken.

We hebben al gesproken over compatibiliteitsproblemen met Sim-racing games, maar er zijn ook problemen met de hardware.

Daarom is het belangrijk de tijd te nemen om te controleren of de hardware die je wilt kopen compatibel is met je console of pc en met de games die je wilt spelen, voordat je iets koopt.

Wij weten dat dit alles een echte hoofdpijn kan zijn en daarom hebben wij wat nuttige informatie verstrekt om u te helpen onaangename situaties te vermijden.

Het stuur

Als er één ding is dat Sim-racen zo fantastisch realistisch maakt, dan is het wel het gebruik van het stuurwiel. En daarom raden wij u aan de tijd te nemen bij het kiezen van de uwe, om er zeker van te zijn dat het precies is wat u zoekt.

Grootte, merk, esthetiek en vibratie zijn allemaal belangrijke criteria om rekening mee te houden, zodat u de beste sensaties krijgt tijdens uw gesimuleerde races.

Alle grote Sim-racers zullen je vertellen dat een van de belangrijkste criteria, zo niet het belangrijkste, de force feedback van je stuur is. Het is natuurlijk niet verplicht, maar zonder deze optie verliest de racesimulatie veel van zijn realisme, waardoor de ervaring veel minder plezierig wordt. Met force feedback voel je tijdens de race trillingen in je stuur, als reactie op de schokken die de auto tijdens het spel krijgt.

Qua prijs kunnen de optimaal geconfigureerde wielen waar Sim-racing liefhebbers de voorkeur aan geven meer dan 1.000 euro kosten, maar je moet weten dat je voor een veel lager budget een aantal zeer goede modellen kunt vinden die ook een zeer goede spelervaring garanderen.

Hier bieden wij u drie verschillende modellen stuurwielen, tegen verschillende prijzen, zodat u gemakkelijker een keuze kunt maken:

logitech g923

Logitech stuurwielen

Het merk heeft de modellen G29, G920 en G923 ontwikkeld, die momenteel de leiders zijn op de markt van de instapsturen, met een prijs van € 399,99 voor de G923, die een stuur en pedalen met 3 pedalen omvat, tegenover ongeveer € 250 voor de G29. Afhankelijk van het model is het compatibel met Xbox-, Playstation- en PC-consoles.

thrustmaster t248

Thrustmaster stuurwielen

Voor €349,99 is het Thrustmaster T248 stuur perfect voor beginners. De force feedback is zeer effectief voor zijn prijs, en dit model is compatibel met zowel Playstation- als PC-consoles, en bevat ook een pedalenbord.

fanatec direct drive vliegwiel

Stuurwielen met directe aandrijving

Dit zijn verreweg de duurste wielen op de markt, die ongeveer e1.000 of zelfs veel meer kosten, afhankelijk van het model. Ze worden beschouwd als de crème de la crème van de Sim-racing stuurwielen. Terwijl de prijzen van de modellen de pan uit rijzen, stijgen ook het realisme en de sensaties achter het stuur. Het GT DD Pro stuur, bijvoorbeeld, is een combinatie van Gran Turismo en Fanatec, met als resultaat een van de beste sim-racesturen ooit ontworpen.

Fanatec is HET shuttlecock merk bij uitstek, maar je moet wel het een en ander van shuttlecocks weten om voor hun producten te kiezen. Als je voor een Fanatec-stuur kiest, moet je het motorblok apart kopen om het gewenste stuur en de pedalen te monteren.

De pedalen

Hoewel, zoals we eerder zagen, de pedalen samen met het stuurwiel kunnen worden opgenomen, is dit niet noodzakelijkerwijs altijd het geval. En wanneer de pedalen bij het stuurwiel worden geleverd, is het materiaal vaak van plastic, waardoor het minder aangenaam in het gebruik en minder duurzaam is.

Wij raden u aan te kiezen voor metalen pedalen, die op den duur veel duurzamer zijn en ook veel realistischer.

De meeste cranksets die zijn ontworpen voor Sim-racing hebben een technologie die bekend staat als de“potentiometer“, waarmee je de kracht van accelereren of remmen kunt afstemmen op de hellingshoek van het pedaal.

Onlangs zijn ook nieuwe topcrankstellen gelanceerd met“Load Cell” technologie op het rempedaal. Het is een kleine sensor die de kracht van het remmen berekent, waardoor het spel nog realistischer wordt.

Hier zijn enkele voorbeelden van pedalboards die wij aanbevelen om u op weg te helpen:

 

thrustmaster t-lcm

Thrustmaster T-LCM LOAD CELL crankstel

Dit is het eerste pedalboard van Thrustmaster, een merk dat in de sim-racewereld bekend staat om zijn hoogwaardige instapproducten. Het beschikt over load-cell technologie voor zeer nauwkeurig remmen. De prijs-kwaliteitverhouding van dit crankstel is echt heel aantrekkelijk.

fanatec csl pedalboard

Fanatec CSL crankstel

Dit pedalboard van het beroemde merk Fanatec is verkrijgbaar vanaf slechts €80 en is perfect voor Sim-racing beginners. Het heeft geen Load Cell sensor, dus u moet minstens € 100 meer betalen als u die wilt toevoegen.

De versnellingsbak

De versnellingsbak, ook bekend als de“Shifter“, is een extra element in Sim-racing om je tijdens het spelen een betere racesimulatie te geven.

Het stuurwiel dat u hebt gekocht is misschien voorzien van een schakelpaddle, maar net als bij de pedalen is dat niet altijd het geval. En zelfs als de versnellingsbak in de set is opgenomen, is dat niet noodzakelijkerwijs de versnellingsbak die het meest geschikt is voor uw type rijgedrag.

Er zijn sequentiële of H-box shifters (sommige modellen bieden beide), met of zonder trillingen, compatibel of niet met alle platforms. U moet de tijd nemen om te zoeken en te vergelijken om te vinden wat bij u past.

thrustmaster th8a

Thrustmaster Th8A

De Thrustmaster Th8A is een van de meest gebruikte middenklasse versnellingsbakken voor Sim-racing, en is compatibel met Playstation, Xbox en PC consoles. Bovendien kan er sequentieel of via een H-bak worden geschakeld.

De cockpit

Voor de ultieme race-ervaring is het stuur uiteraard een belangrijk element, maar niet het enige. Als je je optimaal wilt verdiepen in sim-racen, plan dan een cockpit in je set.

Niets houdt je tegen om zonder te spelen, maar voor het ultieme comfort en genot is een cabine die zo dicht mogelijk bij de echte komt echt ideaal.

Sommige spelers hebben ervoor gekozen hun eigen cockpits te bouwen in de doe-het-zelf modus, wat echt geen slecht idee is. Maar om het te doen, ook al bespaar je zeker wat geld, moet je toch geduld hebben, zin hebben om te klussen en over het nodige gereedschap beschikken.

Er zijn RSeat all-in-one cockpits, die duurder zijn, en Playseat cockpits, die betaalbaarder zijn. Het nadeel van de laatste is dat ze een balk tussen hun benen hebben.

U kunt ook kiezen uit andere modellen en merken, zoals Next Level, Obutto en Oplitecockpits… Het aanbod is zo groot dat de lijst lang is.

Wanneer u uw cockpit koopt, denk er dan aan dat het sleutelwoord comfort is! U gaat er waarschijnlijk uren in zitten spelen, dus u kunt het maar beter comfortabel hebben.

Modellen tussen 200 en 400 euro:

next level racing gt lite

Next Level Racing – F-GT Lite

Het is een cockpit die je een ideale, comfortabele racepositie geeft en perfect is als je weinig ruimte hebt.

playseat evolutie

Playseat – Evolutie

Playseat is een van de favoriete merken van de ruiters vanwege de kwaliteit. Dit specifieke model werd ontwikkeld met piloten. Het kan worden opgevouwen om ruimte te besparen.

Modellen van €700 – €1000:

rseat rs1

Rseat – RS1

Deze cockpit met zijn evoluerende design is een must-have voor speelzalen. Hij wordt geleverd met een versnellingspook en een kuipstoel op glijders.

extreme simracing p1

Extreme Simracing – Cockpit P1 3.0

Deze cockpit is een echte luxe uitrusting. Het heeft een schermsteun en een versnellingspook.

Het scherm

Je denkt misschien dat het kiezen van een scherm voor je spel niet zo ingewikkeld is, maar denk opnieuw – het is niet zo eenvoudig als het klinkt, vooral als je ervoor gekozen hebt om op een PC te spelen.

Voor degenen onder u die een console gebruiken, is het zeer waarschijnlijk dat u gewoon uw televisie gebruikt, zodat u niet hoeft te investeren in een nieuw scherm. De keuze is aan u, maar u kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om te investeren in een nieuwe, iets grotere of kwalitatief betere televisie.

Als je hebt gekozen voor Sim-racing op de PC, zal de keuze van je scherm(en) een beslissende invloed hebben op je comfort tijdens de races en op de kwaliteit van het spel. U kunt beginnen met een Ultrawide-scherm, of u kunt de best mogelijke start maken met een configuratie met drie schermen, aan u de keus.

De PC biedt weliswaar meer flexibiliteit bij de configuratie, maar heeft ook nadelen. Of je nu één of drie schermen hebt, houd er rekening mee dat hetgeluid van zeer goede kwaliteit moet zijn om de racesimulatie optimaal te laten zijn. Het zou echt jammer zijn als je spelervaring werd verpest door geluidsproblemen.

Je moet ook uiterst voorzichtig zijn met de G-Sync en FreeSync compatibiliteit van de schermen om problemen te voorkomen.

Wat is de compatibiliteit van G-Sync en FreeSync?

Misschien vindt u dit zeer technische jargon een beetje verwarrend. Deze termen verwijzen naar G-Sync van Nvidia en FreeSync van AMD.

Met deze technologieën kunt u de frequentie van een monitor aanpassen aan de frequentie waarmee uw grafische kaart beelden op het scherm weergeeft, de zogenaamde variabele refresh.

Eenvoudig gezegd, kunt u uw spellen spelen zonder last te hebben van scheuren, vertragingen, bevriezingen of schermschokken die zeer onaangenaam kunnen zijn en uw spelervaring verpesten.

Als je een Nvidia grafische kaart hebt kun je profiteren van G-Sync, en als je een AMD of Nvidia kaart hebt kun je profiteren van FreeSync.

Dus als u een of meer schermen koopt, zorg er dan voor dat ze compatibel zijn met uw grafische kaart.

2024Naar onze mening, is dit de state of the art in Sim-racing displays:

 

  • Configuratie met drie schermen Het is veruit de beste die er is, volgens Sim-racing liefhebbers en professionals. De keuze voor de configuratie met drie schermen garandeert u het beste en meest realistische gezichtsveld tijdens uw racesimulaties.
  • De Ultrawide-monitor: deze optie komt dicht in de buurt van de drievoudige monitor en biedt een ongelooflijke ervaring terwijl de door de drie schermen gecreëerde voetafdruk aanzienlijk wordt verkleind.
samsung ultra wide

Samsung ULTRA WQHD 34,1 inch

In het algemeen zijn schermen voor simracing vrij duur, maar sommige modellen, zoals de Samsung ULTRA WQHD 34,1 inch, kunnen van goede kwaliteit zijn en toch betaalbaar blijven. Hij kost ongeveer €360 en heeft ingebouwde FreeSync-technologie.

Welke keuze u ook maakt, wij kunnen u alleen maar aanraden ervoor te zorgen dat uw scherm(en) gebogen zijn. Deze optie versterkt gewoon het gevoel van onderdompeling, waardoor sim racen nog realistischer wordt. Hoewel deze optie niet essentieel is als je drie schermen hebt, corrigeert ze de tekortkomingen van Ultrawide-monitoren (tweedimensionale weergave van het beeld) aanzienlijk.

Een schermsteun kiezen

Aangezien je zittend speelt, moet je scherm(en) op de juiste hoogte staan, wat betekent dat je een standaard nodig hebt.

De ondersteuning hangt natuurlijk af van de keuzes die u maakt voor uw Sim-racing installatie.

Als je drie schermen hebt, heb je beugels nodig die ontworpen zijn voor drie schermen, en als je een cockpit hebt, heb je beugels nodig die daaraan bevestigd kunnen worden.

Er zijn verschillende merken en prijzen. Om u een idee te geven, volgen hier twee voorbeelden van verschillende merken en tegen verschillende prijzen:

next level racing scherm ondersteuning

Ondersteuning voor Next Level Racing-scherm

Het is zeer gemakkelijk te monteren, hetzij op zichzelf, hetzij rechtstreeks op de cockpit, en kan 1 scherm van 24 tot 85 inch ondersteunen.

fanatec drievoudige monitorstandaard

De Rennsport Cockpit Drievoudige Monitorstandaard V2

Deze middelhoge beugel van Fanatec recreëert een authentieke race-omgeving.

Tot slot

Je weet nu vrijwel alles wat er te weten valt over sim-racen en de uitrusting die je nodig hebt om te beginnen en te oefenen in de best mogelijke omstandigheden.

Het gaat niet alleen om geld, maar je moet wel een bepaald budget hebben om in Sim-racing te stappen. Zoals we in dit artikel zagen, kunt u zich met een budget van ongeveer 1.000 euro een heel behoorlijke configuratie veroorloven waarmee u comfort en plezier kunt combineren.

Je zult ontdekken dat je dankzij Sim-racing in de huid kunt kruipen van de grootste professionele coureurs, zoals Alonso of Hamilton, en dezelfde sensaties kunt beleven als zij, maar dan vanuit je eigen huis. Veel plezier!

Notez cet article

Pin It on Pinterest

FANATEC BUNDELS ONDER €400
This is default text for notification bar