Selecteer een pagina

De beste stuurwielen voor PC

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Voor elke gamer of fan van videogames is het essentieel om een ervaring te hebben die de werkelijkheid zo dicht mogelijk benadert. Des te meer als het gaat om sim-racing games, want laten we eerlijk zijn, zelfs het beste PC-toetsenbord kan niet op tegen de precisie van een speciaal racestuur, vooral in de meer op simulatie gebaseerde titels die vaak bijna niet te spelen zijn op een standaard gamepad.

Het kiezen van het juiste model voor u kan verwarrend zijn, met zo’n breed scala aan functies en prijsklassen om uit te kiezen. Daarom vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken en het beste pc-stuur te kopen. Eerst vertellen we je waar je op moet letten bij je aankoop, en daarna presenteren we onze selectie van de beste pc-stuurwielen per assortiment.

De beste pc-stuurwielen in één oogopslag

 

Overwegingen bij de aankoop van een PC-stuurwiel

Als je wilt genieten van een echt realistische game-ervaring, raden we je aande volgende aanbevelingen in gedachten te houdenbij het kiezen van je pc-stuur.

De terugkeer van de kracht

Dit is een van de belangrijkste aspecten van een pc-stuur, maar niet alle modellen zijn ermee uitgerust. Met force feedback voel je elke hobbel in de weg, merk je wanneer je auto grip verliest in bochten en bestudeer je elk deel van het circuit om je competitieve rijden te optimaliseren. Force feedback is het element dat je de meest realistische en meeslepende spelervaring geeft.

De grootte van het stuurwiel

Er is een groot verschil tussen de afmetingen van de goedkoopste pendelkokers op de markt en die in het middensegment. De meest eenvoudige shuttlecocks zijn over het algemeen kleiner, wat op de lange termijn zowel je spel als je houdingscomfort beïnvloedt.

Als je het budget hebt, raden we je aan een stuurwiel te kiezen met afmetingen die lijken op die van een echt stuurwiel. Als u ten volle van uw favoriete spelletjes wilt genieten, zorg er dan voor dat de diameter van het stuur minstens 27 cm bedraagt.

De draaihoek

Vindt u het leuk om de bocht in te glijden en de bocht uit te gaan met het volledige voordeel van de acceleratie van de motor? De draaihoek van het stuurwiel kan u helpen enkele tienden van elke ronde af te schaven. PC-vliegwielen kunnen rotatiehoeken van 180 tot 1080 graden hebben. Voor de meest realistische ervaring raden wij een stuur aan met een draaihoek van 900 graden of meer, waarmee je meer dan twee stuurslagen kunt maken en je door de meest ontoegankelijke gaten kunt wurmen om je rivalen in te halen.

De materialen

De adrenaline die tijdens de race wordt opgewekt, kan in spellen die een agressievere rijstijl vereisen, bulten of schade aan je stuur veroorzaken.

Dit is de belangrijkste reden waarom u moet kiezen voor een PC-wiel van slijtvaste materialen zoals aluminium of roestvrij staal.

Voor meer comfort, ergonomie en realisme is een met leder bekleed stuurwiel de ideale keuze. Voor zover mogelijk moet u kunststof onderdelen vermijden, hoewel er inderdaad steeds meer hoogwaardige kunststof PC-stuurwielen zijn die zeer sterk en duurzaam zijn.

Compatibiliteit

Het is essentieel om te controleren of het stuur niet alleen compatibel is met de PC, maar ook met de games die je gaat gebruiken. Kijk naar de technische specificaties van het apparaat om er zeker van te zijn dat het compatibel is met de videogames die u gebruikt, of dat u het zowel op uw PlayStation- of Xbox-console als op uw pc kunt aansluiten.

De prijs

Het is belangrijk om vast te stellen wat uw maximale budget voor uw stuurwiel zal zijn, zodat u weet welke reeks modellen u moet kiezen. Afhankelijk van uw behoeften en de functies die u zoekt, is het niet noodzakelijk het duurste model stuurwiel te kopen.

De beste goedkope pc-stuurwielen (instapmodel)

Hier hebben we drie van onze favoriete pc-stuurwielen in deinstapcategorie geselecteerd.

Het Hori Racing Wheel Apex

hori racing stuur apex

Het Hori Apex stuurwiel is lange tijd een van de goedkoopste modellen op de markt geweest. Het is ook een van de beste waar voor je geld, aangezien het officieel gelicenseerd is door Sony.

Het grootste voordeel van dit model is dat het draadloos is, wat erg praktisch is als je kabels helemaal wilt vergeten, of als je geen vaste locatie hebt voor PC gaming. Na elk spel kun je het opbergen zonder dat de kabels in de knoop raken.

Wat de levensduur van de batterij betreft, kan hij tot 15 uur spelen op één lading. Er is een andere versie met een kabel als je je geen zorgen wilt maken over de batterij.

Het beschikt over trillingen met TouchSense-technologie, waardoor je een zeer realistisch gevoel krijgt tijdens het rijden. De draaihoek varieert van 180 tot 270°.

Het Hori Apex stuur heeft ook een pedaal met twee pedalen en neerklapbare voetsteunen, zodat het zo weinig mogelijk ruimte inneemt als het niet wordt gebruikt.

Het stuur heeft alle knoppen die je op de PlayStation vindt, plus peddels voor het schakelen. Het wiel heeft een rubberen coating voor extra grip en een diameter van 28 cm.

Belangrijk is dat het bevestigingssysteem van het stuurwiel zuignappen en klemmen combineert, zodat het de grootst mogelijke stabiliteit heeft en u zich alleen op het rijden hoeft te concentreren.

Last but not least is het compatibel met zowel PC’s als PlayStation 3 en 4 consoles.

Voordelen 👍

 • Waar voor je geld.
 • Mooi ontwerp.
 • Goed bevestigingssysteem.

Nadelen 👎

 • Lichtgewicht crankstel.
 • Werkt alleen op Windows 7, 8 en 8.1.

De Thrustmaster T150 – TMX Pro

THRUSTMASTER T150 TMX

De Thrustmaster T150 – TMX Force Feedback is waarschijnlijk het beste instapstuur dat je vandaag de dag op de markt kunt vinden.

De TMX is ontworpen om compatibel te zijn met Xbox One en PC, terwijl de T150 beschikbaar is voor PlayStation 4, PlayStation 3 en PC.

Het is een model dat perfect is voor beginners, maar ook zeer geschikt voor meer regelmatige spelers.

Het Thrustmaster TMX-T150 stuur heeft een diameter van 28 cm, een draai- en keerbereik van 270° tot 900° en grote volledig metalen sequentiële peddels.

Dit model is uitgerust met een borstelloze motor met een groot aantal vermogensinstellingen. Hij heeft ook een uniek riemschijfsysteem dat het geluid van de motor kanaliseert en tegelijkertijd een soepel gevoel geeft.

Het heeft ook een brede pedaalset met twee pedalen, waarbij de hoek van elk pedaal in drie verschillende hoeken kan worden ingesteld.

De Thrustmaster TMX-T150 is net zo overtuigend op PC als op console, en belooft ongelooflijke sensaties te leveren tijdens races en lange gamesessies.

Voordelen 👍

 • De prijs.
 • Zijn krachtige comeback.
 • Het stuurwiel is zeer realistisch.

Nadelen 👎

 • Het wiel is niet afneembaar
 • De motor is een beetje lawaaierig

De Logitech G29 – G920

LOGITECH G29 G920

De Logitech Driving Force G290-G29 is ongetwijfeld een uitstekend model en zeer populair bij beginners.

Hij is gemaakt van geanodiseerd aluminium en heeft schakelpedalen en een pedaalunit die zowel robuust als comfortabel is, voor een completere simulatie-ervaring. Het gebruikt ook een eenvoudig tandwielstelsel zonder riemen om het gebruik te vereenvoudigen.

De Logitech G920-G29 heeft force feedback met dubbele motor en een helical gear systeem voor een soepele, stille besturing en de meest realistische rijervaring. Hierdoor voel je de banden in elke bocht en worden de effecten van trillingen zeer realistisch gesimuleerd, zodat je nauwkeurig kunt reageren.

Bovendien bedraagt de draaihoek 900 graden en heeft het een paneel met 14 knoppen, waardoor de functie specifiek voor PlayStation wordt geoptimaliseerd in het geval van de G29 en voor Xbox in het geval van de G920.

De Logitech G920-G29 blijft volgens ons het model met de beste prijs-kwaliteitverhouding, met functies die een zeer realistische rijervaring garanderen.

Voordelen 👍

 • Waar voor je geld.
 • Geweldig ontwerp en ergonomie.
 • Inclusief zeer goede pedalen.

Nadelen 👎

 • Waar voor je geld.
 • Geweldig ontwerp en ergonomie.
 • Inclusief zeer goede pedalen.

De beste mid-range pc-stuurwielen

Hier presenteren we drie modellen die we beschouwen als de beste mid-range pc-stuurwielen.

Fanatec Formule V2.5

fanatec clubsport formula v 2 5

Het ClubSport Formula V2. 5 stuur heeft een diameter van 27 cm en is bekleed met een 5 mm dikke koolstofvezelplaat. Het heeft twee verstelbare magnetische metalen peddels voor het schakelen.

Er zijn ook twee vibratiemotoren ingebouwd in de handgrepen, die kunnen worden bediend via het menu voor wielinstellingen (SHO) of in-game via Fanatec SDK, evenals een OLED-display, een toerenteller met 9 centrale LED’s voor telemetrie en twee LED-balken.

Het Fanatec Formula V2.5 stuur beschikt over het QuickRelease systeem en is uiteraard compatibel met de PC, maar ook met de PlayStation 5 en PlayStation 4. Fanatec biedt een bijna identieke versie, Formula V2.5x, voor Xbox-compatibiliteit.

Dit stuurmodel uit de Fanatec ClubSport reeks biedt veel ruimte voor aanpassingen en is gemaakt van hoogwaardige materialen die een leven lang simulatieracen aankunnen. Ook al is het misschien iets te veel voor jonge beginners, wij vonden de Formula V2. 5 van Fanatec echt een uitstekend wiel dat een ongelooflijke speelsensatie biedt.

En als je een echte F1-fan bent, is het Fanatec ClubSport Formula V2. 5 stuur precies wat je zoekt, dus aarzel niet langer!

Voordelen 👍

 • Zijn draaihoek is onbeperkt.
 • Zijn OLED scherm.

Nadelen 👎

 • Het kan een beetje moeilijk zijn voor beginners.

De Logitech G923

logitech g923

De Logitech G923 Trueforce is het nieuwste stuurwiel van Logitech, met meer compatibiliteit dan eerdere modellen en een nieuw feedbacksysteem dat meer natuurgetrouwheid en realisme in de simulatie biedt.

Het Logitech G923 stuurwiel heeft een diameter van 28 cm en is gemaakt van gepolijst metaal dat met leer is bekleed. Het heeft twee roterende stalen peddels aan de achterkant van het stuur om te schakelen.

De draaihoek van de Logitech G923 is 900°, het equivalent van twee en een halve omwenteling, waardoor je meer controle hebt over het voertuig.

Dit stuur bevat Trueforce, het force feedback systeem van de volgende generatie. Dit nieuwe geforceerde feedbacksysteem verbetert de feedbacksnelheid en staat rechtstreeks in verbinding met de fysica- en simulatie-engines van het spel om de getrouwheid te verbeteren en het niveau van realisme van de simulatie te verhogen in vergelijking met vorige generaties.

Hij beschikt over een gesloten-lus motorregeling die, dankzij nieuwe firmware, het motorkoppel nauwkeuriger maakt. Op die manier past de motor de spanning nauwkeuriger aan de door het videospel uitgezonden fysica aan, waardoor een millimeternauwkeurigheid wordt gegarandeerd.

Het Logitech G923-stuur bevat een pedaalsysteem met 3 pedalen, waaronder een gaspedaal, een koppeling en een rem met een progressief veersysteem voor een realistischer racegevoel. De hoogte en afstand van de metalen platen kunnen worden aangepast.

Dit model beschikt ook over een dubbele koppeling die rechtstreeks vanaf het stuur wordt geprogrammeerd dankzij de Launch Control-functie, die beschikbaar is bij compatibele games.

Dit stuur heeft ook een geïntegreerde LED-indicator. Het is direct toegankelijk vanuit ons gezichtspunt, zodat we snel kunnen zien wanneer we het juiste toerental hebben bereikt en effectiever kunnen schakelen.

Het Logitech G923 stuur heeft een ergonomisch ontwerp met toegankelijke bedieningselementen. Op welk spelplatform je hem ook gebruikt, je hebt alle bedieningselementen die je nodig hebt, gemakkelijk bereikbaar op een stuur dat net als zijn voorgangers klein is, maar geweldig aanvoelt. Het bevat een draaiknop voor de fijnafstelling van alle instellingen en aanpassingen.

Voordelen 👍

 • Uitgerust met geavanceerde technologie.
 • Gemaakt van hoogwaardige materialen.
 • Met een 3-pedaals crankstel met verbeterd remsysteem.

Nadelen 👎

 • TrueForce is niet compatibel met alle spellen.
 • Geen versnellingspook inbegrepen.

De Thrustmaster T300RS GT

thrustmaster-t300rs-gt-avis

Het Thrustmaster T300RS GT stuur heeft een afneembaar wiel van 28 cm met een instelbare draaihoek van 270° tot 1080°.

Hij heeft een nauwkeurige en krachtige krachtterugkoppeling, met name dankzij de borstelloze motor en het systeem met twee riemen. De sensaties tijdens de race zijn ongelooflijk realistisch.

Qua constructie en ontwerp valt er bijna niets te klagen: het stuurwiel is voornamelijk van zwart metaal en de afwerking is echt strak.

Het Thrustmaster T300RS GT-stuur is uiterst veelzijdig en kan worden gebruikt voor rally, GT of zelfs F1-races.

Het heeft ook het voordeel dat het is uitgerust met H.E.A.R.T (Halleffect Accurate Technology) en een snel en gemakkelijk systeem om van stuurwiel te wisselen.

Dit model is niet alleen compatibel met de pc, maar heeft ook het voordeel dat het een PlayStation-licentie heeft, dus het is compatibel met de PlayStation 4 en werkt met PlayStation 5-games.

Met de Thrustmaster T300RS GT krijgt u het beste stuurwiel in zijn categorie voor een zeer redelijke prijs.

Voordelen 👍

 • Ongelooflijk responsieve en krachtige force feedback.
 • Kwaliteits constructie en materialen.
 • Mooi ontwerp en afwerking.

Nadelen 👎

 • De handrem wordt bediend met een knop.
 • De motor warmt een beetje op.

De beste high-end pc-stuurwielen

Voor de kenners onder u hebben we drie topstuurwielen voor de pc geselecteerd, stuk voor stuk echte juweeltjes.

De Thrustmaster T-GT 2

THRUSTMASTER T GT 2

De Thrustmaster T-GT II is speciaal ontworpen voor liefhebbers van de Gran Turismo-saga en doet er alles aan om dit een van de meest realistische sim-racesturen tot nu toe te maken.

Bij de vervaardiging van het product is rekening gehouden met alle gegevens van de beste eSports-spelers die deelnemen aan de GT World Series.

Het is volledig ontworpen en geïnspireerd door de auto-industrie en beschikt over innovatieve technologieën zoals T-Turbo Power, T-LIN, T-40VE, T-M.C.E en T-DFB, die zorgen voor unieke, realistische sensaties in rijsimulatoren.

De nieuwe generatie Brushless II motor levert nog snellere prestaties en nog meer sensatie, waardoor je elke bocht en elke rand van de baan voelt.

De force feedback van het stuur is in real time, zonder dode zones. Het resultaat is een ongeëvenaarde rijefficiëntie.

De kwaliteit van de materialen en de gebruikte ‘AEC-Q’ kwalificatietechnologieën garanderen een grote robuustheid en duurzaamheid voor de meest veeleisende spelers die willen genieten van zeer lange sessies of wedstrijden.

Het crankstel is de T3PA GT II, met een nauwkeurigere en duurzamere remveer dan de T3PAGT.

Het stuurwiel is bekleed met leer en is van zeer hoge kwaliteit, zodat het lijkt alsof je een professioneel stuurwiel uit een echte auto gebruikt. Zoals alle Thrustmaster-stuurwielen ishet stuur verwisselbaar, dus je kunt het verwisselen wanneer je maar wilt.

Kortom, dit PC-compatibele stuurwiel is uitzonderlijk eneen van de beste in onze gids.

Voordelen 👍

 • Inclusief T-DFB technologie.
 • Krachtige, precieze force feedback.

Nadelen 👎

 • De pedalen zouden geheel van metaal kunnen zijn, hoewel ze van hoge kwaliteit zijn.

De Thrustmaster TS-PC Racer

thrustmaster ts pc racer

De Thrustmaster TS-PC RACER heeft alles in zich om het beste stuurwiel voor de PC te worden. Dankzij de stijl van het stuurwiel biedt het een ideale rijervaring voor F1-games.

Dit model is een Proto-stuur met een metalen basis en twee brede, met suède beklede handgrepen voor extra comfort tijdens lange speelsessies. Het heeft ook 2 sequentiële peddels in metaal en gepolijst geborsteld aluminium.

De Thrustmaster TS-PC RACER onderscheidt zich door zijn industriële borstelloze motor (40 watt FFB) en 2ᵉ generatie, zijn rotatie tot 1080 graden en het gebruik van H.E.A.R.T (HallEffect AccuRate Technology), die 16-bits resolutie biedt.

Dit model bevat ook een externe TURBO voeding om maximale vermogenspieken naar het vliegwiel te leveren, evenals een gepatenteerd MCE (Motor Cooling Embedded) on-board koelsysteem.

Het stuur is robuust en goed gebouwd, en biedt een hoog niveau van comfort en ergonomie voor een ongelooflijk realistische race-ervaring.

Als je je dit juweeltje van Sim-racen kunt veroorloven, aarzel dan niet en koop het Thrustmaster TS-PC RACER stuur – je zult niet teleurgesteld worden.

Voordelen 👍

 • Krachtige, flexibele en responsieve force feedback.
 • Hoge productiekwaliteit.
 • Top comfort en ergonomie.

Nadelen 👎

 • Wordt verkocht zonder crankstel.
 • Alleen compatibel met Windows.

Het Fanatec Podium Racing Wheel F1

Fanatec Podium Racing Wheel F1

Het Podium Racing Wheel F1, geïnspireerd op Formule 1 wielen en gemaakt in samenwerking met Sony, heeft een diameter van 27 cm en is gemaakt van metaal en koolstofvezel. Het heeft twee F1-type roterende aluminium peddels met vezelversterking aan de achterzijde.

Het Fanatec Podium Racing Wheel F1 heeft een Direct Drive gemotoriseerd force feedback systeem dat zowel krachtig als precies is. De draaihoek varieert van 90° tot 1080°.

Het Fanatec Podium Racing Wheel F1 heeft 11 knoppen met ultrabetrouwbare schakelaars, twee toggle-schakelaars, twee 12-wegs multi-positieschakelaars met rotary encoder functionaliteit en een analoge joystick om rond te kijken in de cockpit of te mappen met een andere as.

De ergonomie van dit model is uitstekend, met een groot aantal real-time instellingen die ook rechtstreeks vanaf het stuur kunnen worden beheerd, zoals een 2,7-inch OLED-scherm voor feedback tijdens het spel.

Dit stuurwiel is uiteraard compatibel met de PC, maar ook met de PlayStation 4, PlayStation 5 en mogelijk de Xbox One en Xbox Series, afhankelijk van de Fanatec stuurwielbasis die je voor het spel gebruikt.

Naar onze mening is het Fanatec Podium Racing Wheel F1 veruit ons favoriete stuurmodel en wij denken dat het qua prestaties het beste is op de huidige markt.

Voordelen 👍

 • Zeer efficiënte motor en krachtterugkoppeling.
 • Brede compatibiliteit.

Nadelen 👎

 • Zijn hoge prijs.

In het kort / Conclusie

Het is belangrijk dat je een wiel kiest waarmee je jezelf jarenlang kunt zien spelen, niet slechts een paar maanden. Beoordeel wat u de komende jaren wilt en kies het beste model PC-stuurwiel voor u.

De aankoop van een middenklasse- of topmodel is zeker de meest logische optie voor gemiddelde spelers. En als je een sim-racing expert bent, raden we je aan te kiezen voor een topstuur.

We hopen dat je dit artikel nuttig hebt gevonden, en dat deze gids voor de beste pc-stuurwielen je zal helpen het model te kiezen dat het beste bij je smaak en budget past.

gt dd pro

Fanatec Ready2race bundel

De beste PC sim racebundel in 2024

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

De beste Sim Racing-dashboards

De beste Sim Racing-dashboards

Sim-racingfans weten heel goed dat elke setup min of meer uniek is. De reden is heel eenvoudig: niet alle hardlopers...

Wat is de beste snelspanner?

Wat is de beste snelspanner?

Fan zijn van sim-racing betekent een aantal dingen: een complete set-up hebben, inclusief randapparatuur die soms op...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

FANATEC BUNDELS ONDER €400
This is default text for notification bar