Selecteer een pagina

2024 Simagic: de ultieme race simulatie wielen bij ?

Sim Racing FR

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Op de wereldwijde sim-racingmarkt bestaan en bestaan vele merken naast elkaar, die verschillende segmenten delen. Natuurlijk zijn er fabrikanten die zich richten op het “budgetvriendelijke” segment, met randapparatuur die gericht is op de onderkant van de markt, maar waarvan de prestaties en de onderdompeling niet top zijn. We hebben ook fabrikanten die voornamelijk pre-mium zijn, maar die meerdere segmenten aanspreken om een breder klantenbestand tevreden te stellen.

Als je al een tijdje aan simracen doet, ben je bekend met merken als Fanatec , Simucube , Logitech of Thrutsmaster en zelfs Moza Racing . Deze merken maken zeker kwalitatieve sim-racing randapparatuur, maar ze richten zich op verschillende segmenten. Fanatec, bijvoorbeeld, is een beetje een manusje-van-alles met kwaliteitsproducten (vooral premium). Moza doet hetzelfde. Simucube is een fabrikant van het hoogste niveau die professionele piloten tevreden wil stellen.

Maar er zijn ook andere spelers die onder de radar vliegen. Moza, bijvoorbeeld, is een zeer jong merk, amper 2 jaar oud. In feite is dat niet echt het geval, want Moza is onderdeel van het in 2012 opgerichte bedrijf Gudsen Moza. Dat geldt ook voor Simagic : een weinig bekende Chinese fabrikant van hoogwaardige sim-racing randapparatuur.

In wat volgt ga ik u wat vertellen over Simagic, zijn geschiedenis, zijn producten en wat ik vind van het merk, dat toch een aantal goede randapparatuur heeft, en waarom het sinds zijn geboorte onder de radar is gebleven.

Het Simagic verhaal

Het merk Simagic is in 2018 gestart door Barry Lee, die als ingenieur werkzaam is in de elektromotorindustrie. Barry’s team bestond ook uit getalenteerde coureurs die niet over de financiële middelen beschikten om hun passie te ondersteunen. Iedereen weet dat motorsport een industrie is die veel geld opslokt, en dat je ofwel aangeboren talent moet hebben om op jonge leeftijd door teams te worden opgemerkt, ofwel een goed gevulde bankrekening moet hebben om te kunnen trainen, verbeteren en gemerkt te worden.

Behalve dat de Chinese coureurs die Barry kende in die tijd niet over de nodige middelen beschikten en manieren zochten om hun vaardigheden goedkoop te verbeteren, met name door sim-racing. Simagic’s eerste product was een Direct Drive-basis, de M10. Het vermogen van de motor bedroeg 10 nm, zoals de naam al aangeeft, de gebruikte materialen waren zeer edel (koolstofvezel, metaal enz.), en Simagic had de eerste QR ontwikkeld die rechtstreeks geïnspireerd was op die welke in de autosport werden gebruikt.

Om zijn productcatalogus te vervolledigen, moest Simagic zijn ecosysteem ontwikkelen. In feite is het merk een van de weinige fabrikanten van randapparatuur voor sim-racing die een complete catalogus van producten aanbiedt, waaronder liggende achtervorken, stuurwielen, pedalen, shifters en handremmen.

Simagic heeft een grootse entree gemaakt in de wereld van sim-racing, met producten die snel populair zijn geworden. Het parool was “kwaliteit”, en ik moet zeggen dat dat sindsdien niet veranderd is. Aangezien bij Simagic ook autocoureurs in dienst zijn, is het logisch dat de fabrikant zich richt op het maken van producten van topkwaliteit die voldoen aan de behoeften van de coureurs.

Simagic’s doelsegment

Zoals ik al eerder zei, is Simagic een topmerk dat probeert te voldoen aan de behoeften van coureurs die willen trainen op een simulator. Er wordt vaak gezegd dat ‘premium’ hand in hand gaat met ‘duur’, en in het geval van Simagic is dat relatief. De producten van de Chinese fabrikant zijn zeker niet gericht op mensen met een beperkt budget, maar ze zijn toch minder duur dan die van andere spelers zoals Simucube.

Simagic is een fabrikant van hoogwaardige randapparatuur. Voor het merk zijn het instap- en middensegment niet aantrekkelijk, omdat deze voorbehouden zijn aan beginnende en amateur sim-racers. Het merk is op zoek naar een portfolio van professionele klanten, van echte coureurs tot hardcore sim-racing fans; esports coureurs kortom.

Simagic productcatalogus

Simagic is een van de weinige merken met een complete catalogus van sim-racing randapparatuur, zoals Fanatec. De producten van Simagic omvatten kettingbladen, stuurwielen, schakelmechanismen, handremmen en andere producten zoals naven. Het is geweldig om een compleet ecosysteem te hebben, maar is het dat waard? Nou, ja! De producten van Simagic zijn uitstekend, veel beter dan die van de concurrentie.

De grondbeginselen van Simagic

Simagic Alpha Mini

simagic alpha mini

De Alpha Mini basis van Simagic is het instapmodel van de fabrikant. Het vervangt het allereerste model dat op de markt kwam, de M10. Deze basis is nogal mooi en heeft Fanatec’s CSL DD in het vizier, de 8nm versie om precies te zijn. Het moet gezegd worden dat de Duitse fabrikant het spel heeft veranderd door een krachtige en communicatieve DD-basis aan te bieden voor een lage prijs, en dus heeft Simagic dit voorbeeld gevolgd.

De Alpha Mini ontwikkelt 10nm, net als de basis die hij vervangt. Hij kost €525, net iets duurder dan een 8nm CSL DD. Wat mij betreft is het waar voor je geld. De gebruikte materialen zijn koolstofvezel en metaal, om een kwaliteitsproduct te garanderen dat uitstekend is afgewerkt en duurzaam is gebouwd.

Qua sensaties staat je een traktatie te wachten. Deze basis is ultra-communicatief, precies en krachtig. De onderdompeling wordt tot het uiterste gedreven, vooral als je kiest voor het volledige Simagic-ecosysteem. Het moet gezegd dat het merk autocoureurs in zijn gelederen heeft, en zijn producten zijn duidelijk gericht op pro en semi-pro sim racers. Mijn petje af voor hen voor de Alpha Mini, echt waar.

Simagic Alpha

simagic alfa

De Alpha-basis van Simagic bevindt zich in het middensegment van de Chinese fabrikant en ontwikkelt 15 nm koppel. Er is al heel weinig concurrentie in dit segment. Fanatec is afwezig en Moza is aanwezig met zijn R16. Hoe dan ook, de Alpha gebruikt hetzelfde ontwerp als de mini in een zeer compacte maar verrassend zware behuizing. Het dier weegt bijna 8 kg op de weegschaal, en dat is nog maar de basis!

Qua gevoel worden we uitstekend bediend. De 15 nm koppel maakt deze basis tot een wonder voor sim-racing, ook al ligt de sweet spot tussen 8 en 10 nm voor goede sensaties. Wat geweldig is aan de Alfa zijn de kleine sensaties, de kleine details die de basismotor biedt, en dat is waar het verschil tussen deze basis en de concurrentie wat duidelijker wordt.

Ik moet zeggen dat dit apparaat het beste is in zijn vermogensbereik. Je hebt genoeg koppel, of tenminste genoeg marge qua koppel, om een uitstekend gevoel te krijgen voor de auto en om perfect te kunnen communiceren met de bestuurder zonder te clippen. Maar dit alles heeft een prijs. De Simagic Alpha kan worden ingeruild voor het vorstelijke bedrag van 775 euro, zonder de QR, die apart moet worden aangeschaft. Dat is goedkoop van de fabrikant, vooral omdat hij iets meer dan 60 euro kost.

Simagic Alpha Ultimate

simagic alpha ultimate

Simagic’s Big Daddy, de Alpha Ultimate. Dit is het topmodel van de fabrikant, die de concurrentie aangaat met Fanatec en Simucube op hun eigen terrein. DeAlpha Ultimate in cijfers: 23 nm koppel, 14 kg op de weegschaal, 1 ms reactietijd, 3 CPU’s voor gegevensberekening en 40.000 Hz voor de force feedback refresh rate. Een dinguerie als je het mij vraagt.

Het ontwerp is ongewijzigd, zoals op alle Simagic bases. Alleen de grootte verschilt van basis tot basis. Wat ook niet veranderd is, is het feit dat de QR apart wordt verkocht, wat er nog steeds goedkoop uitziet op een basisprijs van ruim 950 euro.

Waar het verandert is de manier waarop het aanvoelt. Concurreren met de Fanatec DD2 en Simucube Pro 2, beide met 25 nm koppel, is geen geringe prestatie. Maar de Simagic Alpha Ultimate komt er goed vanaf. Met zijn uitstekende ervaring in de wereld van DD-bases heeft Simagic een zeer goed afgewerkt product afgeleverd dat aan onze verwachtingen voldoet.

De sensaties zijn zeer realistisch, naar welke titel je ook kijkt. De force feedback is verrassend communicatief en geeft alles wat de auto doet en ervaart in termen van kracht weer. Eerlijk gezegd kun je niet genoeg krijgen van sim-racing sessies ermee. Bovendien is deze basis aanzienlijk goedkoper dan de concurrentie, met ongeveer 500 euro minder dan de anderen, en dat is geen geringe prestatie.

Simagic stuurwielen

De stuurwielen van Simagic zijn dus niet zo talrijk als die van Fanatec, en het gamma is verdeeld in twee hoofdcategorieën: Rally/Touring en single-seater/GT. Elke categorie omvat momenteel drie sturen: GT1 (met zijn R- en D-varianten), GTS en GTC voor de eerste categorie, en GT4, FX en FX Pro voor de tweede.

Ik laat u twee wielen uit elke categorie zien, want u zult overeenkomsten vinden in het Simagic-assortiment.

Simagic GTS

simagic gts

De GTS is een middenklasse stuurwiel dat de GT1 vervangt, waarvan het veel elementen overneemt. Het stuur heeft een diameter van 30 cm, waardoor het de perfecte maat is voor rally, touring en zelfs GT racing. Het stuur is rond, met een aluminium frame en lederen of alcantara bekleding. Het is mooi en premium, vooral met de rode stiksels en de bovenste band in dezelfde kleur.

Qua functionaliteit hebben we 2 joysticks, 7 knoppen, 2 carbonpaddles en 2 roterende encoders. Bovendien is de GTS voorzien van een RevLED boven het midden, die een grote hulp is bij het controleren van het motortoerental.

Over het geheel genomen is dit een uitstekend stuurwiel, geprijsd voor € 374. Het is duurder dan dat van Fanatec, maar het is een goed product.

Simagic GTC

simagic gtc

De GTC is een zeer recente toevoeging aan het assortiment van Simagic. Hij heeft een C-vorm en een diameter van 32,5 cm, waardoor hij groter is dan de GTS. Dit stuur is duidelijk gericht op liefhebbers en fans van GT racing. De structuur maakt gebruik van aluminium en leder of alcantara voor de afwerking.

Qua functionaliteit is er een hub op de achterkant van het stuur met 8 knoppen, 2 peddels, 4 draaiknoppen, een RevLED en zelfs de optie van Clutch Paddles. Het is zeer goed afgewerkt, en het stuurwiel is zeer ergonomisch, met knoppen die precies onder je vingers passen.

Het ontwerp is prachtig en zeer sober. Het stuurwiel is van geborsteld aluminium met naar keuze een lederen of alcantara afwerking. Qua prijs kost de GTC €365, wat iets duurder is dan de GTS, maar het is een veel betere gok voor GT-raceliefhebbers.

Simagic GT4

simagic gt4

De GT4 is een typisch F1- en GT-stuur en vertegenwoordigt het instapmodel van Simagic. Het wiel is 30 cm lang, rechthoekig van vorm en gemaakt van een combinatie van aluminium, koolstofvezel en siliconen. Esthetisch gezien is de GT4 een prachtig, ingetogen stuurwiel. De bedieningselementen bevinden zich aan het uiteinde van het stuur, zeer dicht bij de handen, wat zorgt voor een uitstekende ergonomie.

Er zijn 2 magnetische peddels aan de achterkant, en u kunt desgewenst Koppelingspeddels toevoegen (optioneel, natuurlijk). Al met al is de GT4 een zeer goed stuur voor wie zowel een GT- als een F1-configuratie wil, met een verkoopprijs van 390 euro.

Simagic FX Pro

simagic fx pro

De Simagic FX Pro is om een aantal redenen het F1-stuur van de Chinese fabrikant. Allereerst is de vorm rechtstreeks geïnspireerd op stuurwielen voor eenzitter, met siliconen handgrepen, een structuur van koolstofvezel, 6 peddels van koolstofvezel, een groot aantal knoppen en bedieningselementen, en een groot scherm voor telemetrie, allemaal in een zeer ergonomische vorm voor de F1.

Dit stuur is, naar mijn mening, het beste dat het merk te bieden heeft op het gebied van F1 onderdompeling, veel beter dan de FX , die Simagic’s eerste echte stap in eenpersoonsstuurwielen vertegenwoordigt. Dit alles heeft echter een hoge prijs. De FX Pro kost € 732,5, en dat is echt duur voor een F1-stuur, maar het is het zeker waard.

Waarom is Simagic niet erg populair in Frankrijk?

Om producten te verkopen, vooral die welke gericht zijn op een specifiek segment, moet je in de schijnwerpers staan, zichtbaar zijn en uitstekende producten hebben. Behalve dat Simagic één troef achter de hand heeft, en dat zijn producten, die duidelijk superieur zijn aan de Chinese concurrentie zoals Moza Racing.

Het grootste probleem van Simagic is zijn merkimago: dat is vrijwel onbestaande, en dat straft zijn producten, die uitzonderlijk goed zijn in hun segment. Simagic weet hoe je randapparatuur moet maken, maar niet hoe je ze moet verkopen. Of geeft zichzelf tenminste geen uitstekend imago om ze te verkopen.

Bovendien maakt Simagic gebruik van distributeurs om zijn randapparatuur over de hele wereld te verkopen, en de distributeur die is gekozen om Frankrijk te vertegenwoordigen heeft niet de zichtbaarheid die nodig is om dit merk de plaats te geven die het verdient. En het is echt jammer om marktaandeel door de vingers van Simagic te zien glippen voor problemen die met een grote marketing- en PR-push kunnen worden weggewerkt.

Wat ik van Simagic vind

Wat mij betreft is Simagic een uitstekend alternatief voor de grote namen in de sim-racerij die we allemaal al lang kennen. De producten van de Chinese fabrikant zijn goed doordacht, krachtig en vooral van een bouwkwaliteit die de concurrentie doet verbleken. Als je het je kunt veroorloven om de randapparatuur van Simagic te kopen, of het nu gaat om een basis, een stuur of een versnellingspook, dan raad ik je aan om dat te doen. Je zult er geen spijt van krijgen.

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

FANATEC BUNDELS ONDER €400
This is default text for notification bar