Selecteer een pagina

Logitech stuurwielen: Focus op het goedkoopste Sim-racing merk

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Van alle accessoires die je nodig hebt om met SimRacing te beginnen, zijn de stuurwielen de hoeksteen van de professionele ervaring. Zoals bij elke auto is dit een van de belangrijkste onderdelen voor een echte rijsimulatie-ervaring.

Logitech, waarvan aanvankelijk niet werd verwacht dat het een toekomst zou hebben op de markt van sim-racing, is uiteindelijk een van de meest gerenommeerde merken geworden, met name dankzij zijn assortiment producten die worden verkocht tegen prijzen die voor iedereen toegankelijk zijn.

In dit artikel kijken we naar Logitech-stuurwielen om je te helpen beslissen welk stuurwiel voor jou geschikt is. Je komt meer te weten over de geschiedenis van het merk, wat Logitech zo beroemd maakt en we vertellen je alles wat je moet weten om het juiste Sim-racing stuur te kiezen.

Geschiedenis van het merk Logitech

De kiem van Logitech werd gelegd in 1976, aan de Stanford University, waar de Zwitserse student Daniel Borel en de Italiaan Pierluigi Zappacosta studeerden voor hun master in software- en computertechniek.

Op 2 oktober 1981 richtten Borel en Zappacosta samen met Giacomo Marini Logitech S.A. op, dat zijn eerste kantoor opende in het Zwitserse Apples, aan de rand van Lausanne.

Nadat het merk Logitech zich aanvankelijk op software had toegelegd, zorgde het tot 2000 voor een revolutie in de wereld van de hardware met zijn vele modellen muis, toetsenbord, camera en webcam.

Begin jaren 2000 zette Logitech groots in op spelapparatuur met de lancering van Logitech GT Force-stuurwielen voor PlayStation 2, waarmee de ontwikkeling van een compleet assortiment joysticks en accessoires voor spelconsoles en pc’s werd ingeluid.

Deze reeks producten was zo succesvol dat het een eigen identiteit creëerde binnen het bedrijf onder de naam Logitech G, waardoor het in de voorhoede werd geplaatst van toetsenborden, muizen en accessoires voor games en esports.

Ook nu nog behoren de stuurwielen uit de Logitech G-serie tot de populairste op de sim-racingmarkt.

Waarom een Logitech-stuurwiel kopen?

Je vraagt je misschien af waarom recensenten en gamers Logitech aanbevelen boven andere concurrerende merken. Dat komt gewoon omdat Logitecheen van de eerste fabrikanten was die stuurwielen tegen betaalbare prijzen verkocht, met functies die zorgen voor elitair rijplezier.

Het merk Logitech heeft in de wereld van Sim-racing de reputatie opgebouwd dat het de fabrikant is die al jaren de goedkoopste producten op de markt aanbiedt. En ondanks zijn onklopbare prijzen beknibbelt het merk niet op de kwaliteit van zijn stuurwielmodellen, want je vindt ze bijvoorbeeld uitgerust met zeer krachtige force feedback.

Dit bedrijf biedt gamingproducten aan onder de Logitech G-serie, die alles verdeelt van muizen tot hoofdtelefoons. Een Logitech G stuur kopen is een garantie voor kwaliteit wat betreft prestaties en duurzaamheid van de materialen.

Hoe kies ik mijn Logitech-stuurwiel?

Als je in de markt bent voor een sim-racing stuur, welk merk je ook kiest, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het maken van je beslissing.

Allereerst is het belangrijk om uw budget te bepalen. Afhankelijk van de prijs die u in uw stuurwiel wilt investeren, kunt u zich richten op modellen uit het ene of het andere assortiment. Logitech-stuurwielen zijn zeer betaalbaar in vergelijking met andere merken, zelfs aan de bovenkant van het assortiment, dus hun prijzen zijn niet duur.

Vervolgens moet u min of meer weten hoe lang u van plan bent met uw stuurwiel te spelen. Het heeft geen zin veel geld te investeren in een stuurwiel als je het maar af en toe gebruikt. Als u denkt dat u het slechts weinig zult gebruiken, kunt u zelfs beter een instapstuur of helemaal geen stuur kopen.

Om te bepalen welk type stuur het beste bij u past, moet u kijken naar de stijl van racen die u het leukst vindt. Als u een grote GT-fan bent, is het zelfs beter om een wielmodel te hebben dat aan uw behoeften is aangepast. Hetzelfde geldt voor Formule 1 of rally racing. Sommige modellen shuttlecocks zijn meer geschikt voor bepaalde racestijlen, dus overweeg dit voordat je iets koopt.

Ten slotte is het heel belangrijk om te controleren of de shuttlecock die je hebt gekozen compatibel is met het platform dat je gebruikt om te spelen. Niet alle stuurwielmodellen werken op alle platforms: sommige zijn uitsluitend compatibel met PlayStation-consoles, terwijl andere compatibel zijn met Xbox-consoles of PC. Controleer of uw stuurwiel compatibel is met uw console of pc om onaangename verrassingen bij aankomst te voorkomen.

Logitech stuurwielen voor minder dan €250

Hier presenteren we de meest betaalbare stuurwielen van Logitech, omdat ze in de instapcategorie vallen en voor minder dan €250 te koop zijn.

Logitech G29

Het Logitech G29 stuur is ideaal voor Sim-racing beginners of gevorderden dankzij de goede prijs-kwaliteitverhouding, die enkele basisfuncties van een Sim-racing stuur biedt voor een betaalbare prijs.

Het heeft force feedback en is gemaakt van kwaliteitsmaterialen, zodat je het in de speelhal of met een simulator kunt spelen.

Hij is compatibel met alle belangrijke platforms, behalve Xbox en bepaalde PC-spellen, waarvoor je de Logitech G290 nodig hebt.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van het G29 stuurwiel:

Het is gemaakt van kwaliteitsmaterialen die duurzaamheid garanderen. De lagers van het stuur en de pedaalas zijn van roestvrij staal, evenals de schakelpedalen, die niet alleen duurzamer en betrouwbaarder zijn, maar ook een realistischer ervaring bieden dan die van plastic. Het G29-stuurwiel is bekleed met handgestikt leder, waardoor het realistischer en luxueuzer aanvoelt.

Het Logitech G29 stuur heeft goede recensies en scores van zijn kopers. Hoewel het geen wiel van zeer hoge kwaliteit is voor gevorderde simracers, is het een wiel met zeer goede kritieken gezien het bereik en het prijspunt.

Het biedt een rotatie tot 900°, d.w.z. tot twee en een halve draai, voor een grotere trajectprecisie. Het stuurwiel is ontworpen met anti-terugrol hardware, inclusief kogellagers in de stuurkolom, eneen Hall-effect stuursensor om de beweging van het wiel te volgen.

Dit model heeftrealistische force feedback dankzij twee motoren en een helical gear systeem voor een soepele, stille besturing en de meest realistische rijervaring, waardoor je de stuur- en wielbewegingen van de auto kunt simuleren.

Het is een klein, ergonomisch stuur met gemakkelijk bereikbare knoppen. Je hebt alle knoppen en bedieningselementen binnen handbereik van je hand en vingers, klein van formaat maar ergonomisch genoeg om een zeer realistisch gevoel te bieden.

Het Logitech G29 stuur heeft een halfautomatische versnellingsbak via paddles op het stuur. Deze zijn gemaakt van staal met een echt realistisch tintje. Zo kunnen we een sportieve verandering doorvoeren.

Als we bijvoorbeeld een sequentiële of H-vormige versnellingspook zoeken, hebben we compatibele accessoires nodig, die we kunnen gebruiken omdat dit model een koppelingshendel bevat.

Het Logitech G29 stuurwiel wordt verkocht met één van de onafhankelijke pedalen. Het heeft een onafhankelijk crankstel met 3 pedalen: het gas-, koppelings- en rempedaal met stalen lagers en automatische kalibratie. Het rempedaal is niet-lineair, wat zorgt voor meer realisme tijdens het spel. Het crankstel is ook voorzien van een antislipmat.

Dit model is compatibel met PlayStation 5, PlayStation 4 en pc, en met alle next-generation games op deze platforms.

Naar onze mening biedt het Logitech G29 stuurwiel de beste prijs-kwaliteitverhouding op de markt.

Voordelen

 • Gemaakt van kwaliteitsmaterialen.
 • Uitgerust met force feedback.
 • Uitgerust met een stabiel, anti-slip 3-pedaals crankstel.

Nadelen

 • De force feedback is een beetje onevenwichtig
 • Er is een dode zone in het centrum

Logitech G920

Het Logitech G920 stuurwiel is de Xbox-versie van de G29 waarover we je net vertelden. De technische en fabricagevoorschriften zijn dus vrijwel gelijk.

Het G920 stuurwiel verschilt alleen qua esthetiek van de G29, met variaties in kleur en in de knoppen, die specifiek zijn voor de Xbox.

De Logitech G920 heeft 13 aanpasbare knoppen, waaronder LB en RB, Bekijken, Opties en Xbox, evenals LSB en RSB.

Net als de G29 heeft dit model een draaibereik tot 900° en is het ontworpen met anti-terugrolvoorzieningen, waaronder kogellagers in de stuurkolom eneen Hall-effect stuursensor. Het is ook uitgerust meteen krachtterugkoppeling met twee motoren en een spiraalvormig tandwielstelsel.

Je kunt dus genieten van alle functies van de G29 die we al eerder hebben gezien, maar dan op je Xbox, want hij is compatibel metXbox Series X|S, Xbox One, maar ook PC en Mac, evenals alle next-generation games op deze platforms.

Het is een ideaal stuur voor gemiddelde simracers of beginners die de wereld van het simracen onder de knie willen krijgen.

Voordelen

 • Zeer goede ergonomie.
 • Gemaakt van kwaliteitsmaterialen.
 • Uitgerust met force feedback en 3 pedalen.

Nadelen

 • De force feedback is een beetje onevenwichtig.
 • Er is een dode zone in het midden.

Logitech stuurwielen tussen €250 en €500

In feite hebben we het hier over één stuurwiel, want Logitech heeft geen andere modellen in deze prijsklasse ontwikkeld. Hier is dus de Logitech G923, het enige Logitech-stuurwiel dat momenteel voor meer dan €250 wordt verkocht.

Logitech G923 Trueforce

De Logitech G923 Trueforce is het nieuwe Logitech-stuurwiel voor de nieuwe generatie stuurwielen, met meer compatibiliteit dan eerdere modellen en een nieuw feedbacksysteem dat meer natuurgetrouwheid en realisme biedt bij simulatie.

Het Logitech G923 stuurwiel heeft een diameter van 28 cm en is gemaakt van gepolijst metaal dat met leer is bekleed. Het heeft twee roterende stalen peddels aan de achterkant van het stuur om te schakelen.

Het Logitech G923 stuur kan tot 900° worden gedraaid, het equivalent van tweeënhalve omwenteling, waardoor je meer controle over het voertuig hebt.

Dit stuur bevat Trueforce, het force feedback systeem van de volgende generatie. Dit nieuwe geforceerde feedbacksysteem verbetert de feedbacksnelheid en staat rechtstreeks in verbinding met de fysica- en simulatie-engines van het spel om de getrouwheid te verbeteren en het niveau van realisme van de simulatie te verhogen in vergelijking met vorige generaties.

Hij beschikt over een gesloten-lus motorregeling die, dankzij nieuwe firmware, het motorkoppel nauwkeuriger maakt. Op die manier past de motor de spanning nauwkeuriger aan de door het videospel uitgezonden fysica aan, waardoor een millimeternauwkeurigheid wordt gegarandeerd.

Het Logitech G923-stuur bevat een pedaalsysteem met 3 pedalen, waaronder een gaspedaal, een koppeling en een rem met een progressief veersysteem voor een realistischer racegevoel. De hoogte en afstand van de metalen platen kunnen worden aangepast.

Dit model beschikt ook over een dubbele koppeling die rechtstreeks vanaf het stuur wordt geprogrammeerd dankzij de Launch Control-functie, die beschikbaar is bij compatibele games.

Dit stuur heeft ook een geïntegreerde LED-indicator. Het is direct toegankelijk vanuit ons gezichtspunt, zodat we snel kunnen zien wanneer we het juiste toerental hebben bereikt en effectiever kunnen schakelen.

Het Logitech G923 stuur heeft een ergonomisch ontwerp met toegankelijke bedieningselementen. Op welk spelplatform je hem ook gebruikt, je hebt alle bedieningselementen die je nodig hebt, gemakkelijk bereikbaar op een stuur dat net als zijn voorgangers klein is, maar geweldig aanvoelt. Het bevat een draaiknop voor de fijnafstelling van alle instellingen en aanpassingen.

Het Logitech G923-stuurwiel is compatibel met PlayStation 4, PlayStation 5 en Xbox, maar ook met pc en Mac.

Dit model is in hoge mate aanpasbaar op een PC met behulp van G Hub-simulatiesoftware. Logitech heeft pc-software ontwikkeld waarmee je de instellingen van het stuurwiel, de gevoeligheid en het nieuwe Trueforce-systeem volledig kunt aanpassen.

Voordelen

 • Uitgerust met geavanceerde technologie.
 • Gemaakt van hoogwaardige materialen.
 • Met een 3-pedaals crankstel met verbeterd remsysteem.

Nadelen

 • Feedback motorisatie een beetje schokkerig.

Welk Logitech-stuur moet ik kopen?

Nu we u een overzicht hebben gegeven van de verschillende modellen Logitech-stuurwielen, en we samen hebben uitgewerkt met welke parameters u rekening moet houden om te bepalen welk model het beste bij u past, hoeft u alleen nog maar het allerbelangrijkste te doen: uw stuurwiel kiezen.

Zoals we al eerder zeiden, hangt dit vooral af van uw persoonlijke smaak en budget .

Voor een begin in de wereld van sim-racing zijn de G29 en G920 stuurwielen perfect, geschikt voor min of meer alle racestijlen en verkocht voor een zeer betaalbare prijs.

Het Logitech ecosysteem

Logitech biedt niet veel sim-racing accessoires, in tegenstelling tot merken als Thrustmaster of Fanatec.

U moet er ook rekening mee houden dat de wielen van Logitech-stuurwielen niet verwisselbaar zijn. U kunt altijd aan iets sleutelen, maar dat is op eigen risico en u verliest de fabrieksgarantie.

Om je Logitech sim-racing set compleet te maken, kun je aan je stuur en pedalen de enige versnellingspook toevoegen die het merk aanbiedt: de Logitech Driving Force versnellingspook.

Logitech Driving Force versnellingspook

Dit is de versnellingspook die Logitech heeft onthuld bij de G29 en G920. Het is ook compatibel met het Logitech G923-stuurwiel, zowel de PlayStation- als de Xbox-versie.

Het is een van de goedkoopste shifters op de markt en we hebben gemerkt dat het heel goed werkt. Bovendien kun je het met Mods wijzigen en aanpassen om het nog beter te maken.

Logitech PS2 & PS3 stuurwielen

Tot slot, voor de nostalgici, presenteren we de beste Logitech-stuurwielen die compatibel zijn met oude consoles.

Logitech G25 racestuur

De Logitech G25 was een van de eerste Logitech-stuurwielen die simulatieracen serieus nam. In feite zijn veel virtuele piloten ermee begonnen.

Dit stuur weegt 3 kilo en heeft een diameter van 28 cm. Bovendien kan de draaihoek variëren van 200° tot 900°, net als in een echte auto. De handgestikte bekleding van metaal en leer is veel realistischer en aangenamer dan de klassieke combinatie van plastic en rubber. De versnellingspookjes zijn goed verdeeld en zitten niet in de weg. Ze zijn zeer gevoelig, licht en gemakkelijk te gebruiken.

Dit model is uitgerust meteen krachtig, stil en soepelkrachtterugkoppelingssysteem met twee motoren.

Het Logitech G25-stuur bevat een 3-pedaals aluminium pedaalset van 3,250 kg, die van zeer hoge kwaliteit en ook zeer stabiel is. Zijn relatief zware gewicht is toe te schrijven aan de grotere, langere afmetingen, die beter geschikt zijn voor grote voeten, en aan het grotere aantal metalen onderdelen.

Het grote voordeel van de Logitech G25 is dat hij een versnellingsbak bevat. Het is een afstandsbediening, met de optie van sequentiële of handmatige H-speed, met zes snelheden en achteruit.

Wat het montagesysteem betreft, is het Logitech G25-stuur voorzien van schroefhaken om ervoor te zorgen dat de onderdelen stevig op tafel hangen.

De game is medio 2006 uitgebracht voor de PlayStation 2 en PlayStation 3 en is ook compatibel met Windows 7.

Voordelen

 • Krachtige, vloeiende krachtfeedback.
 • Voorzien van pedalen en versnellingspook.
 • Gemaakt van kwaliteitsmaterialen.

Nadelen

 • Beperkte compatibiliteit met huidige platforms.

Logitech G27 racestuur

Het Logitech G27 Racing Wheel is de opvolger van de G25 en overtreft deze natuurlijk in kwaliteit en functionaliteit. Het was zo succesvol dat het de benchmark werd in de wereld van kleine Sim-races zodra het werd uitgebracht.

Met een gewicht van 3 kg en een diameter van 28 cm is het Logitech G27-stuur een serieus stuk gereedschap. Als we daar een lederen hoesje aan toevoegen voor extra comfort, geeft dat ons een idee van de grip die dit Logitech-model biedt.

Het Logitech G27 Racing Wheel is uitgerust met een krachtig krachtterugkoppelingsmechanisme met twee motoren die voorzichtig en nauwkeurig tractieverlies, het gewicht van de auto en de ruwheid van de weg simuleert, evenals een uitzonderlijk spiraalsysteem die vrijwel alle ruis elimineert.

Dit model heeft ook een schakelindicator/tachometer zodat je weet wanneer je moet schakelen voor een optimaal koppeleffect (alleen voor spelletjes die dit ondersteunen).

Het Logitech G27-stuur is uitgerust meteen 3-pedaals crankstel dat 3 kg weegt en een “gas-rem-palet” trifecta biedt. Deze pedalen zijn allemaal van metaal voor maximaal realisme en stevigheid. Als er al een fout zou zijn bij dit crankstel, dan zou dat de nabijheid tussen de koppeling en de rem zijn. De lijn is dun op de grote voeten en dat kan verhinderen dat we preciezer zijn bij het intrappen van het gaspedaal of de rem. Het hele pakket heeft echter een goede grip, is stabiel en er is geen risico op uitglijden tijdens races.

Dit model heeft ook het voordeel dat het wordt verkocht met een versnellingspook, waardoor u een echt compleet pakket krijgt. De versnellingsbak is H-vormig en heeft 6 versnellingen, waarbij de achteruit met één druk op de knop wordt ingeschakeld.

Om het G27-stuurwiel op een bureau te monteren, biedt Logitech een klassiek montagesysteem dat vergelijkbaar is met andere Logitech-stuurwielen. Het bestaat uit twee plastic steunen die onder het bureau worden geplaatst. Bovendien zijn er twee bevestigingspunten onder het stuur. Om ze te gebruiken moet je een gat in de tafel zagen of een geschikte kuip hebben.

Dit model is compatibel met PlayStation 2, PlayStation 3 en PC.

Ook al is het G27-stuur niet meer erg actueel, gezien de beperkte compatibiliteit met de nieuwste spelplatforms, het is een model dat retrogamers die willen genieten van de sensaties van plezier die oudere spellen bieden, kan bekoren.

Voordelen

 • Krachtige, vloeiende krachtfeedback.
 • Voorzien van pedalen en versnellingspook.
 • Uitgerust met snelheidsmeter/versnellingsindicatoren

Nadelen

 • Beperkte compatibiliteit door zijn leeftijd

In het kort – Conclusie

Zoals we samen in dit artikel zagen, biedt het merk Logitech Sim-racing wielen die dankzij hun prijs een must-have zijn geworden, vooral voor minder ervaren spelers.

Ondanks hun lage prijs bieden de stuurwielen van Logitech tal van voordelen en beknibbelen ze niet op de kwaliteit van de in hun producten gebruikte materialen.

Het ecosysteem van Logitech is misschien niet zo uitgebreid als dat van zijn concurrenten, maar dat heeft het merk er niet van weerhouden zijn uitstekende reputatie in de sim-racing markt te behouden.
We hopen dat deze gids uw vragen over Logitech en zijn stuurwielen heeft beantwoord. Als u op zoek bent naar een nieuw model, vindt u in dit artikel alle informatie die u nodig hebt om de juiste beslissing te nemen.

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

FANATEC BUNDELS ONDER €400
This is default text for notification bar