Selecteer een pagina

Fanatec vliegwiel: De ultieme gids voor het kiezen van het juiste vliegwiel

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Fanatec is één van de meest populaire fabrikanten van videogame accessoires. Met een gevarieerd aanbod van producten, zijn die gericht op de wereld van SimRacing momenteel het meest bekend omdat ze synoniem zijn met kwaliteit. Fanatec heeft het realisme zelfs tot het uiterste doorgevoerd, vooral dankzij de vele partnerships met grote merken in de autosector.

Vandaag bieden we u een complete gids voor Fanatec-stuurwielen, zodat u de paradepaardjes van het merk kunt ontdekken en te weten kunt komen hoe u het model kiest dat bij u past. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de marktleider in sim-racing producten,

De geschiedenis van het merk Fanatec

Fanatec werd in 1997 opgericht door de Duitse CEO Thomas Jackermeier en groeide uit Thomas’ passie voor simulatiespellen. Het bedrijf dat hij oprichtte heette oorspronkelijk “Endor”, hoewel de producten nooit uitsluitend onder deze naam op de markt werden gebracht, maar onder het merk Fanatec.

Als fervent simulatiegamer merkte Thomas dat er iets ontbrak aan zijn spel door het gebrek aan hoogwaardige, nauwkeurige hardware die in de jaren negentig beschikbaar was. Nadat hij had besloten zijn fietsgroothandel te verlaten, maakte hij van zijn passie voor simulatie al snel zijn beroep en bracht hij realistische invoerapparaten op de markt die gericht zijn op prestaties, realisme en plezier.

Aanvankelijk produceerde Fanatec een selectie PC-producten, maar na verloop van tijd begon het bedrijf stuurwielen voor rijsimulatoren te produceren.

Sindsdien heeft Fanatec zijn productassortiment uitgebreid en gebouwd op zijn nauwe relaties met fabrikanten van consoles en andere hardware, spelontwikkelaars en autofabrikanten.

Na de beursgang in 2006 werd het bedrijf geherstructureerd en geheroriënteerd. Sindsdien heeft het merk Fanatec zich volledig gericht op de Sim-racing markten en biedt nu een verscheidenheid aan producten voor dit marktsegment, waaronder stuurwielen, pedalen, versnellingshendels en nog veel meer.

Wat maakt Fanatec zo succesvol?

De sleutel tot het succes van Fanatec ligt in de innovatieve en baanbrekende aanpak van het merk bij de productie van sim-raceproducten. Het bedrijf heeft fantastisch werk geleverd tijdens de ontwikkeling ervan, waardoor ze functies konden aanbieden die klanten echt waarderen, zoals eenvoudige configuratie en gebruik, eenvoudige bediening en instellingen en een lange levensduur van het product.

Een belangrijk punt om op te merken over Fanatec is dat veel van hun werknemers, inclusief hun CEO, actief betrokken zijn bij de simulatierace gemeenschap, wat betekent dat ze praktijkervaring hebben en goed luisteren naar de feedback van de consument.

Het merk dankt zijn succes ook aan de vele partnerschappen met toonaangevende sim-racing merken en grote autofabrikanten. Van BMW en McLaren tot Polyphony Digital (de ontwikkelstudio van Gran Turismo®) en Porsche, al deze samenwerkingen hebben geleid tot producten van topkwaliteit die door Sim-racing gamers zeer worden gewaardeerd.

Met dat in gedachten, laten we het Fanatec ecosysteem als geheel eens nader bekijken, en dan overgaan naar de drie productreeksen van het merk.

Het Fanatec ecosysteem

Voordat we het over Fanatec stuurwielen hebben, is het essentieel om een paar woorden te zeggen over het Fanatec ecosysteem , dat enigszins afwijkt van dat van zijn concurrenten op de markt.

Terwijl merken als Logitech en Thrustmaster meestal complete kits aanbieden bestaande uit een stuur, voetstuk en pedalen, heeft Fanatec ervoor gekozen zijn producten per categorie te scheiden en ze afzonderlijk te verkopen. Dankzij deze keuze kunnen gamers de configuratie kiezen die voor hen het beste is, met volledige vrijheid omdat alle producten in het Fanatec ecosysteem compatibel zijn met elkaar.

Er moet echter worden opgemerkt dat Fanatec-voeten alleen compatibel zijn met Fanatec-stuurwielen .

Wat de compatibiliteit met verschillende spelplatforms betreft, is de compatibiliteit met PlayStation in het hele Fanatec-assortiment bereikt via de basis van het stuur zelf, terwijl de compatibiliteit met Xbox wordt bereikt via het stuur dat je gebruikt.

Dus als je “Xbox Ready” ziet, betekent dit dat je een Xbox-compatibel stuur moet gebruiken als je op dat platform wilt spelen.

En als je ‘PS Ready’ ziet, betekent dit dat je een stuurwiel met een PlayStation-compatibele stuurwielbasis moet gebruiken om het te laten werken op PlayStation 4 en/of PlayStation 5.

Zoals reeds vermeld, is Fanatec uitzonderlijk sterk in de afdeling ecosystemen. Het bedrijf gebruikt een universeel snelsluitsysteem voor al zijn producten uit het ClubSport gamma en hoger, zodat shuttlecocks en basissen onderling uitwisselbaar zijn.

Dit betekent dat u bij een upgrade van een kitonderdeel naar high-end producten, in plaats van al uw oude apparatuur weg te gooien en te investeren in een gloednieuw platform, gewoon het onderdeel dat u moet upgraden kunt vervangen.

De verschillende gamma’s van Fanatec

We kunnen de producten van het merk Fanatec onderverdelen in drie verschillende categorieën: de CSL-reeks, de ClubSport-reeks en de Podium-reeks.

De CSL-serie vertegenwoordigt het instapniveau van het merk, maar het is vermeldenswaard dat deze collectie producten een aanzienlijke vooruitgang betekent ten opzichte van het instapniveau van concurrenten als Logitech en Thrustmaster. De ClubSport reeks bestaat uit hun middenklasse uitrusting, die in elk opzicht een aanzienlijke en nuttige upgrade is van de CSL reeks, en tenslotte is er de Podium reeks, die bestaat uit Fanatec’s topapparatuur.

De CSL-reeks

De CSL-serie is een fantastische keuze voor beginners , omdat ze niet veel inboet aan functionaliteit. Natuurlijk zijn er onvermijdelijke bezuinigingen, zoals de kracht van de terugkoppeling en bepaalde materiaalkeuzes. Dit betekent echter niet dat de producten uit het CSL-assortiment goedkoop zijn. Het merk heeft zich gericht op debalans tussen prestaties en lagere kosten, zonder de essentiële elementen op te offeren die bijdragen aan de realisatiefactor van Fanatec.

CSL bases

Hier zijn twee CSL stuurwielonderstellen van Fanatec, instapmodellen die niet op kwaliteit beknibbelen.

Fanatec CSL Elite Wielbasis V1.1

De CSL Elite wielbasis V1.1 is Fanatecs meest betaalbare wielbasis.

Gedistribueerd onder officiële licentie van Sony, is het compatibel met PlayStation 4 en 5, Xbox en PC. Het is een natuurlijke keuze voor titels als Assetto Corsa, Gran Turismo Sport en Project Cars 2.

De basis past op een groot aantal stuurwielen van de fabrikant. Het heeft een rotatiebereik van 1080°, een servomotor gecombineerd met een riem voor een snelle terugloop, de mogelijkheid om het stuurwiel on the fly te verwisselen dankzij het QuickRelease-systeem en een analoge steun voor de handrem.

Als u het onderstel aan een tafel wilt bevestigen, worden klemmen meegeleverd waarmee u het sneller en veiliger kunt installeren.

 

Voordelen

 • Dit is een van de populairste modellen van de fabrikant.
 • Het bevat DirectSensor en ClubSport technologie.

Nadelen

 • Het is niet compatibel met bepaalde topsturen.

⚠️ Dit model wordt niet meer geproduceerd

De Fanatec CSL DD basis

La Fanatec CSL DD is een echte revolutie in de sim-racing markt, en biedt de magie van Direct Drive in een basis instapmodel.

Hij levert 8 Nm maximum koppel (5 Nm met de standaard 90 W voeding), waardoor hij consistente, lineaire prestaties levert.

Dit model omvat ook de eerste industriële motor met een motoras van koolstofvezelcomposiet, een contactloze hall-positiesensor met hoge resolutie en een volledig aluminium snelspanner van automobielkwaliteit. Het stuurbereik van de CSL DD is dus oneindig.

De basis is uitgerust met het QuickRelease systeem en is uiteraard compatibel met het hele Fanatec ecosysteem.

Het werkt op zowel PC als Xbox, en heeft zelfs een knop waarmee je het platform kunt selecteren waarop je wilt spelen.

Met de Fanatec CSL DD biedt de fabrikant het beste in geavanceerde technologie voor een zeer redelijke prijs.

Voordelen

 • Directe aandrijving voor een enkele riem prijs
 • De inductiemotor en het ontbreken van een ventilator zorgen voor een hoge betrouwbaarheid.

Nadelen

 • Het heeft een plastic afwerking.
 • Het is niet compatibel met PlayStation.

CSL pendelkranen

Hier presenteren we onze selectie van de beste pendelkranen uit de CSL-serie van Fanatec.

De Fanatec CSL Elite McLaren GT3 V2

Dit stuurwiel is een replica op ware grootte van het McLaren 650S GT3 stuurwiel en is officieel gelicenseerd door McLaren. Om onze volledige review van dit stuurwiel te lezen, klik hier.

Het stuur heeft een diameter van 30 cm, met voorgevormde rubberen handgrepen en twee analoge aluminium peddels.

Dit model heeft ook een OLED-scherm, een LED-indicator voor de Xbox-modus en het QuickRelease-systeem.

Het is officieel gelicenseerd voor Xbox One en Xbox Series X|S, maar is ook compatibel met Windows, PlayStation 4 en PlayStation 5 platforms (afhankelijk van de gebruikte basis).

Voordelen

 • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Topkwaliteit afwerking en ontwerp.

Nadelen

 • QuickRelease systeem niet compatibel met Fanatec DD bases.

Het Fanatec CSL Elite Racing Wheel F1

Het wordt verkocht onder een officiële F1-licentie en is een beperkte editie met professionele functies. Zijn voorplaat valt op, bedekt met koolstofvezel, een materiaal dat ook voor de versnellingspookjes wordt gebruikt. Het heeft verwisselbare knoppen en het ontwerp is een getrouwe kopie van een professioneel F1-stuur.

De handgrepen zijn bekleed met leer met transpiratiepunten, zodat u hem urenlang comfortabel kunt gebruiken. Dankzij de ClubSport-technologie beschikt hij over het QuickRelease-systeem , waardoor je de velg in enkele seconden kunt verwisselen, zelfs als je aan het racen bent.

Het Fanatec CSL Elite Racing Wheel F1 is compatibel met PlayStation 4, 4 Pro en PlayStation 5. Je kunt hem ook aansluiten op je PC en een Xbox console.

Voordelen

 • 1080° draaihoek.
 • Het heeft een OLED-scherm met configureerbare telemetriefuncties.

Nadelen

 • Zijn prijs is vrij hoog.

⚠️ Dit model wordt niet meer geproduceerd

De ClubSport-reeks

In de tussencategorie van de Fanatec collectie, de ClubSport-reeks biedt meer vermogen en realisme dan de CSL-serie en is de perfecte keuze voor wie iets meer wil uitgeven maar nog niet helemaal klaar is voor de Direct Drive-markt.

ClubSport basics

In het middensegment vinden we de enige echte ClubSport base die nog steeds door Fanatec wordt verkocht.

De Fanatec Clubsport V2.5 basis

De Fanatec ClubSport V2.5 basis werkt op basis van dubbele hallsensoren op de motoren en op de stuuras. Het brengt de rijervaring in virtuele scenario’s dichter bij een echte omgeving. De transmissie is gebaseerd op dubbele riemen, dus een gevoel van weerstand en/of slippen is onmogelijk.

De stuurhoek kan worden ingesteld van 90° tot 900° en de basis is compatibel met alle CSL- en ClubSport-stuurwielen.

De Fanatec ClubSport V2.5 basis is ook compatibel met alle pedaalborden, cockpits en wielsteunen van de fabrikant, en je kunt ermee op PC en Xbox platformen spelen.

Gezien de compatibiliteit is dit de beste prijs-kwaliteitverhouding die Fanatec te bieden heeft.

Voordelen

 • Het beschikt over een koelsysteem op basis van 2 centrale ventilatoren in combinatie met een koellichaam.

Nadelen

 • Het is niet compatibel met PlayStation consoles.

⚠️ Dit model wordt niet meer geproduceerd

ClubSport shuttles

In Fanatec’s ClubSport categorie hebben we toegang tot enkele verbluffend realistische middenklasse wielen. We gaan je voorstellen aan onze twee favoriete ClubSport shuttles.

De Fanatec Clubsport BMW GT2 V2

Dit stuurwiel is de officieel gelicenseerde BMW-versie van het originele stuurwiel dat op de gelijknamige BMW racewagen te vinden is.

Het stuur en de handgrepen zijn bekleed met echt Italiaans Alcantara , en er zijn twee verstelbare aluminium magnetische schakelpaddles.

Dit model heeft ook een LED-display om telemetriefuncties te tonen (afhankelijk van het spel) en RevLED’s om het motortoerental te tonen (ook afhankelijk van het spel).

Het stuur ClubSport BMW GT2 V2 stuur van Fanatec is compatibel met PlayStation 4, PlayStation 5 en PC.

Hij beschikt over het QuickRelease systeem en is compatibel met alle accessoires in het Fanatec ecosysteem.

Voordelen

 • Hoogwaardige materialen
 • Biedt zeer moderne en nuttige functies

Nadelen

 • Niet compatibel met Xbox One of Xbox Series X.

Fanatec Formule V2.5

Het stuur ClubSport Formula V2.5 stuur heeft een diameter van 27 cm en is bekleed met een 5 mm dikke koolstofvezelplaat. Het heeft twee verstelbare magnetische metalen peddels voor het schakelen.

Er zijn ook twee vibratiemotoren ingebouwd in de handgrepen, die kunnen worden bediend via het menu voor wielinstellingen (SHO) of in-game via Fanatec SDK, evenals een OLED-display, een toerenteller met 9 centrale LED’s voor telemetrie en twee LED-balken.

Het Fanatec Formula V2. 5 stuurwiel is compatibel met PC, PlayStation 4 en PlayStation 5. Fanatec biedt een bijna identieke versie, Formula V2.5X, voor Xbox-compatibiliteit. Beide versies hebben het QuickRelease systeem.

Voordelen

 • Zijn draaihoek is onbeperkt.
 • Zijn OLED scherm.

Nadelen

 • Moeilijk te begrijpen voor beginners.

De Podium-reeks

Natuurlijk hebben we het beste voor het laatst bewaard met de Podium serie, Fanatec’s topklasse productlijn. De producten in deze categorie behoren tot de beste die je kunt kopen voor Sim-racing.

De Podium producten van Fanatec zijn ontworpen voor de Direct Drive markt en vormen een belangrijk onderdeel van de kit. De materiaalkeuze en bouwkwaliteit zijn hier uiteraard superieur aan de CSL en ClubSport series.

Podiums

Met de Podium reeks hebben we de crème de la crème van Fanatec producten. Het beschikt over de twee meest opmerkelijke stuurwielbasissen van het merk.

De Fanatec Podium DD1 basis

De Fanatec Podium DD1 is compatibel met alle shuttlecocks van het merk, zodat je zowel op de PC als op de Xbox kunt spelen. De hele werking is gebaseerd op de Direct Drive-technologie, de nieuwe generatie feedback die het professionele rijden perfect nabootst.

Daartoe bevat het een outrunner motor voor directe overbrenging. Dit heeft een directe invloed op zijn onbeperkte rotatiespectrum (hoewel u het ook naar believen kunt aanpassen).

De functies omvatten een 2,7-inch OLED-scherm, ultralage latentie en meerdere verbindingspoorten. U kunt externe randapparatuur toevoegen, verwisselbare aluminium covers, Plug and Play connectiviteit en een instelbaar vibratiesysteem.

Hoewel de prijs een beetje hoog is, is het de meest betaalbare basis in de Podium-serie van Fanatec.

Voordelen

 • Het koppel bedraagt 20 Nm (zoals bij de meeste echte racewagens).

Nadelen

 • Het koelsysteem gebruikt alleen ventilatoren.

Fanatec Podium DD2 basis

De Fanatec Podium DD2 is een variant van het vorige model dat het interne systeem van de motor lichtjes wijzigt om het dichter bij het echte rijden te brengen.

Het is compatibel met alle randapparatuur van de fabrikant en heeft een automatisch uitschakelsysteem dat in geval van nood in werking treedt. Bijvoorbeeld door oververhitting.

Het bovenstaande wordt aangevuld met een startsysteem met afstandsbediening voor extra gemak. Het model heeft universele bevestigingspunten en is volledig vervaardigd uit geborsteld aluminium.

Net als het Fanatec Podium DD1 model, werkt de Podium DD2 basis perfect op de PC en ook op de Xbox One.

Voordelen

 • Het heeft een rubberen schokdemper voor het veranderen van het stuurwiel op volle snelheid.

Nadelen

 • Het is niet compatibel met PlayStation.

Podium wielen

Zoals gezegd zijn de stuurwielen in het Podium-assortiment exclusieve topmodellen, vaak met officiële licenties. Hier presenteren wij de best verkochte en populairste modellen op de markt van vandaag.

Het Fanatec Podium Racing Wheel F1

Dit stuurwiel wordt gedistribueerd onder een officiële F1- en PlayStation-licentie en is compatibel met PlayStation 4, Play Station 5 PC, Xbox One en Xbox Series X en S.

Het biedt een rotatiegraad die kan worden ingesteld tussen 90° en 1080° en bevat instelbare ABS-trillingen . Het is opgebouwd uit een combinatie van aluminium en koolstofvezel, en de rand van het stuurwiel meet 27 cm, waardoor het compact en stabiel is tijdens het rijden.

Het Fanatec Podium Racing Wheel F1 heeft een direct aangedreven gemotoriseerd force feedback systeem en twee F1-type roterende schoepen. Het heeft ook een snelheids- en toerentalindicatiesysteem en een OLED-display.

Voordelen

 • Zeer efficiënte motor en krachtterugkoppeling.
 • Brede compatibiliteit.

Nadelen

 • Zijn hoge prijs.

Het Fanatec Podium Stuur Porsche 911 GT3

Dit model wordt vervaardigd onder officiële Porsche licentie, waarbij het ontwerp, het gewicht en de stuurwielgrootte van de Porsche 991 GT3 R worden overgenomen.

Het is compatibel met PC, terwijl het werkt met bepaalde PlayStation-titels. Het stuurwiel is gemaakt van aluminium en koolstofvezel, meet 32 cm, is bekleed met glad Premium leder en heeft meerdere actieknoppen.

Het heeft een 2,7-inch OLED-scherm en 2 groepen LED-strips voor telemetrie.

Het Fanatec Podium Stuur Porsche 911 GT3 is ook uitgerust met twee magnetische hendels en Hall-sensoren, die in 4 standen kunnen worden geconfigureerd: koppeling, handrem, rem en toewijsbare as. Deze geven je een meer realistische en natuurlijke rijervaring.

Voordelen

 • Hij weegt bijna 2 kg, wat een realistischer gevoel geeft.
 • Hoogwaardige materialen

Nadelen

 • Niet compatibel met Xbox

Hoe kies ik mijn Fanatec stuur?

Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je Fanatec stuurwiel, maar het eerste en belangrijkste is het platform waarop je het wilt gebruiken.

Zoals je in onze analyse hebt gezien, zijn Fanatec wielen en onderstellen compatibel met bepaalde platforms, dus je moet ervoor zorgen dat het model dat je wilt kopen overeenkomt met de apparatuur die je thuis hebt. De meest voorkomende zijn PC-stuurwielen, PlayStation-stuurwielen en Xbox-stuurwielen.

Om je te helpen de juiste keuze te maken, nodigen we je uit om onze Fanatec stuurwielranglijsten voor de verschillende platforms te raadplegen:

Het tweede punt van overweging is het assortiment. Als u een topstuur of -basis koopt, kunt u er zeker van zijn dat u in de toekomst eventuele merkrandapparatuur kunt toevoegen, wat misschien niet mogelijk is als u een instapmodel of middenklasse koopt. In die gevallen blijft u beperkt tot deze ene regel.

Tot slot mag u nooit uw budget uit het oog verliezen. Idealiter stelt u een limiet aan het bedrag dat u bereid bent te investeren, zodat u niet meer uitgeeft dan u zich kunt veroorloven.

In het kort – Conclusie

Als u nog enige twijfel had over de kwaliteit van Fanatec pendelkranen, dan zou dit artikel uw ogen geopend moeten hebben, en we hopen dat het u ook geholpen heeft te ontdekken welk model geschikt is voor u.

Wat uw budget of uw niveau van Sim-racen ook is, u zult iets vinden dat bij u past in de verschillende reeksen die Fanatec aanbiedt. En als je het je kunt veroorloven, kunnen we je alleen maar aanraden om voor hun Direct Drive-modellen te gaan, die het allerbeste bieden in termen van kracht en realisme.

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

FANATEC BUNDELS ONDER €400
This is default text for notification bar