Selecteer een pagina

De beste stuurwielen voor Sim-racing

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Of je nu net begint in de wereld van online autoracen, of al een Sim-racing expert bent, de kans is groot dat je met een stuur wilt spelen, of als je er al een hebt, dat je die op een gegeven moment wilt upgraden.

Elke goede Sim-racer kent het belang vaneen goed stuur. De sensaties die je ermee kunt ervaren zijn uniek, en afhankelijk van het type configuratie dat je gebruikt, kun je zeer, zeer realistische sensaties ervaren.

In de loop der jaren zijn de hardware en software van deze machines aanzienlijk verbeterd, met name door de ontwikkeling van de Direct Drive-technologie. Daarom is het nog ingewikkelder geworden om te beslissen welk stuurwiel het beste past bij onze persoonlijke behoeften en smaak.

Daarom hebben we besloten om je een gids te geven met de beste sim-racesturen op de markt, zodat je gemakkelijker een keuze kunt maken. In dit artikel vind je alles wat je moet weten voordat je een Sim-racing stuur koopt, wat de belangrijkste criteria zijn om rekening mee te houden en we geven ook onze favoriete modellen per categorie aan.

 

Fanatec Ready 2 Race Bundle
#1
9.6

Thrustmaster T300RS
#2
9.5

Logitech G29
#3
9.1

Hoe kies ik mijn stuur?

Het enorme aantal beschikbare keuzes op het gebied van Sim-racing stuurwielen kan behoorlijk ontmoedigend zijn. Hoe weet je wat een racestuur objectief doet presteren?

Hoewel de keuze van de uitrusting sterk afhangt van de individuele smaak, zijn er een paar belangrijke elementen die u zeker in gedachten moet houden voordat u besluit uw simulatiestuur te kopen.

Prijs: het is belangrijk vast te stellen wat uw maximale budget voor uw stuurwiel zal zijn, zodat u weet welke reeks modellen u moet kiezen. Vergeet niet dat het stuurwiel dat je koopt ook een console of PC nodig heeft, als je die nog niet hebt, evenals een scherm. Er kunnen ook andere accessoires worden toegevoegd. Het totale budget kan dus snel aanzienlijk worden, en daarom moet u goed nadenken voordat u uw stuurwiel koopt.

Functies: het is essentieel om de functies en specifieke kenmerken van een stuurwiel te kennen voordat u het koopt. De draaihoek, het type force feedback, de snelheidspaddles, wat voor soort technologie is ingebouwd, waar de knoppen op het stuur zich bevinden, of pedalen zijn inbegrepen of niet – al deze informatie zal u helpen beslissen welk model geschikt is voor u. Het is duidelijk dat hoe meer functies een stuurwiel biedt, hoe meer het zal kosten.

Bouwkwaliteit: bedenk dat bij een Sim-racing stuur de sterkte van de materialen erg belangrijk is, evenals het gevoel. Materialen als roestvrij staal, aluminium en leder staan synoniem voor kwaliteit, vooral als ze worden gebruikt voor het stuurwiel, de schakelpaddles en de pedalen. Kunststof is een minderwaardig materiaal dat het beste kan worden vermeden, hoewel sommige kunststof stuurwielen nog andere voordelen kunnen bieden.

Ontwerp en grootte: de meest aanbevolen diameter voor een stuurwiel is 27-28 centimeter, omdat deze overeenkomt met de afmetingen van een echt stuurwiel, zodat je het comfortabel kunt vasthouden en vrij kunt draaien. De grootte en het ontwerp van een stuurwiel hangen voornamelijk af van individuele voorkeuren. Er zijn veel verschillende stijlen stuurwielen voor alle smaken, en sommige zijn zelfs ontworpen in samenwerking met grote autofabrikanten.

Compatibiliteit: het is duidelijk belangrijk om een wiel te kopen dat werkt met je spelplatform, wat misschien niet voor iedereen het geval is. Sommige wielen werken alleen op PC, of alleen op console (Xbox of PlayStation), en sommige werken met beide. Hetzelfde geldt voor games en de meeste Sim-Racing accessoires. Om onaangename verrassingen te voorkomen, moet u nagaan of het model stuurwiel waarin u geïnteresseerd bent, compatibel is met alle apparatuur die u gaat gebruiken.

De beste instapsimulatiewielen

Hier presenteren wij twee modellen instapsturen, die volgens ons op dit moment de beste in hun klasse zijn.

Logitech Driving Force G920, G29

Het Logitech Driving Force G290-G29 stuurwiel is ongetwijfeld een uitstekend model en zeer populair bij beginners.

Hij is gemaakt van geanodiseerd aluminium en heeft schakelpedalen en een pedaalunit die zowel robuust als comfortabel is, voor een completere simulatie-ervaring. Het gebruikt ook een eenvoudig tandwielstelsel zonder riemen om het gebruik te vereenvoudigen.

De Logitech G920 (voor Xbox) en de Logitech G29 (voor Playstation) hebben een forcefeedbacksysteem met twee motoren en een spiraalvormig tandwielstelsel voor soepele, stille besturing en de meest realistische rijervaring. Hierdoor voel je de banden in elke bocht en worden de effecten van trillingen zeer realistisch gesimuleerd, zodat je nauwkeurig kunt reageren.

Bovendien bedraagt de draaihoek 900 graden en heeft het een paneel met 14 knoppen, waardoor de functie specifiek voor PlayStation wordt geoptimaliseerd in het geval van de G29 en voor Xbox in het geval van de G920.

De Logitech G920-G29 blijft volgens ons het model met de beste prijs-kwaliteitverhouding, met functies die een zeer realistische rijervaring garanderen.

Voordelen

 • Waar voor je geld
 • Succesvol ontwerp en ergonomie
 • Inclusief zeer goede pedalen

Nadelen

 • Enigszins luidruchtig mechanisme
 • Een enigszins abrupte terugkeer naar kracht

Thrustmaster T150 – TMX Force Feedback

De Thrustmaster T150 – TMX Force Feedback is waarschijnlijk het beste instapstuur dat je vandaag de dag op de markt kunt vinden.

De Thrustmaster TMX is ontworpen om compatibel te zijn met Xbox One en PC, terwijl de Thrustmaster T150 beschikbaar is voor PlayStation 4, PlayStation 3 en PC.

Het is een model dat perfect is voor beginners, maar ook zeer geschikt voor meer regelmatige spelers.

Het Thrustmaster TMX-T150 stuur heeft een diameter van 28 cm, een draai- en keerbereik van 270° tot 900° en grote volledig metalen sequentiële peddels.

Dit model is uitgerust met een borstelloze motor met een groot aantal vermogensinstellingen. Hij heeft ook een uniek riemschijfsysteem dat het geluid van de motor kanaliseert en tegelijkertijd een soepel gevoel geeft.

Het heeft ook een brede pedaalset met twee pedalen, waarbij de hoek van elk pedaal in drie verschillende hoeken kan worden ingesteld.

De Thrustmaster TMX-T150 is net zo overtuigend op PC als op console, en belooft ongelooflijke sensaties te leveren tijdens races en lange gamesessies.

Voordelen

 • Zijn prijs
 • Zijn krachtige comeback
 • Het stuurwiel is zeer realistisch

Nadelen

 • Het wiel is niet afneembaar
 • De motor is een beetje lawaaierig

De beste mid-range simulatiewielen

Als u op zoek bent naar een hoger niveau met een mid-range stuurwiel, zijn hier onze twee favoriete modellen in deze categorie.

Thrustmaster T300RS

Het stuurwiel Thrustmaster T300RS heeft een afneembaar stuur van 28 cm met een instelbare draaihoek van 270° tot 1080°.

Hij heeft een nauwkeurige en krachtige krachtterugkoppeling, met name dankzij de borstelloze motor en het systeem met twee riemen. De sensaties tijdens de race zijn ongelooflijk realistisch.

Qua constructie en ontwerp valt er bijna niets te klagen: het stuurwiel is voornamelijk van zwart metaal en de afwerking is echt strak.

Het Thrustmaster T300RS stuur is uiterst veelzijdig en kan worden gebruikt voor rally, GT of zelfs F1-races.

Het heeft ook het voordeel dat het is uitgerust met H.E.A.R.T (Halleffect Accurate Technology) en een snel en gemakkelijk systeem om van stuurwiel te wisselen.

Dit model stuurwiel heeft ook het voordeel dat het een PlayStation-licentie heeft, dus het is compatibel met PlayStation 4 en pc’s en werkt met PlayStation 5-games.

Met de Thrustmaster T300RS heb je het beste stuurwiel in zijn categorie tegen een prijs die zeker heel redelijk is.

t300rs GT

Voordelen

 • Ongelooflijk responsieve en krachtige force feedback
 • Kwaliteitsconstructie en -materialen
 • Mooi ontwerp en afwerking

Nadelen

 • De handrem wordt bediend met een knop
 • De motor warmt een beetje op

Fanatec CSL Elite racestuur

Degenen die iets weten over Sim-Racing weten al dat Fanatec een van de beste merken op de markt is. Het CSL Elite Racing Wheel maakt deel uit van de laagst geprijsde serie.

Het ontwerp is onberispelijk en zeer realistisch, met een diameter van 30 cm. De bekleding is van leder met aluminium op het achterste gedeelte. De schakelpeddels leveren een krachtig, realistisch geluid dankzij de Snapdome-technologie van Fanatec.

Dit stuur bevat Clubsport-technologie, die een ongelooflijk gevoel van feedback geeft door de intelligente servomotor. Deze technologie geeft u een meer realistische terugkeerervaring met een draai van 1080º. Het heeft ook een LED display aan de bovenkant van het stuur, waar je de snelheid en versnellingen kunt zien.

Het Fanatec CSL Elite Racing Wheel is ook compatibel met PlayStation 4 en PC.

Het Fanatec CSL Elite Racing Wheel is daarom een uitstekende optie als je op de juiste manier en met een relatief lage investering in de wereld van sim-racen wilt stappen en wilt profiteren van een van de meest prestigieuze modellen op de markt.

fanatec csl elite

Voordelen

 • Ongelooflijke vloeibare kracht feedback
 • Zeer realistische sensaties
 • LED-displays op het stuur en snelle instellingen opgeslagen in 5 profielen

Nadelen

 • Geen pedalen inbegrepen
 • Geen Xbox compatibiliteit

De CSL Elite is momenteel niet op voorraad, maar u kunt via onderstaande link uw setup configureren op de officiële Fanatec website.

De beste topklasse simulatiewielen

In deze prijsklasse vinden we de zogenaamde topsturen, waarvan de meeste de nieuwe Direct Drive technologie bevatten, de allerbeste in de wereld van sim-racing.

Thrustmaster TS-PC RACER

De Thrustmaster TS-PC RACER heeft alles in zich om het beste stuurwiel voor de PC te worden. Dankzij de stijl van het stuurwiel biedt het een ideale rijervaring voor F1-games.

Dit model is een Proto-stuur met een metalen basis en twee brede, met suède beklede handgrepen voor extra comfort tijdens lange speelsessies. Het heeft ook 2 sequentiële peddels in metaal en gepolijst geborsteld aluminium.

De Thrustmaster TS-PC RACER onderscheidt zich door zijn industriële borstelloze motor (40 watt FFB) en 2ᵉ generatie, zijn rotatie tot 1080 graden en het gebruik van H.E.A.R.T (HallEffect AccuRate Technology), die 16-bits resolutie biedt.

Dit model bevat ook een externe TURBO voeding om maximale vermogenspieken naar het vliegwiel te leveren, evenals een gepatenteerd MCE (Motor Cooling Embedded) on-board koelsysteem.

Het stuur is robuust en goed gebouwd, en biedt een hoog niveau van comfort en ergonomie voor een ongelooflijk realistische race-ervaring.

Als je je dit juweeltje van Sim-racen kunt veroorloven, aarzel dan niet en koop het Thrustmaster TS-PC RACER stuur – je zult niet teleurgesteld worden.

thrustmaster ts pc racer

Voordelen

 • Krachtige, flexibele en responsieve force feedback
 • Hoge productiekwaliteit
 • Top comfort en ergonomie

Nadelen

 • Verkocht zonder crankstel
 • Alleen compatibel met Windows

Fanatec Podium Racing Wheel F1

Onnodig te zeggen dat het laatste en beste product op deze lijst van de beste Sim-racing wielen een klasse apart is! Fanatec biedt het eerste Direct Drive systeem voor PlayStation 4, en doet dat in stijl.

Geïnspireerd door Formule 1 wielen en gemaakt in samenwerking met Sony, het Podium Racing Wheel F1 heeft een diameter van 27 cm en is gemaakt van metaal en koolstofvezel. Het heeft twee F1-type roterende aluminium peddels met vezelversterking aan de achterzijde.

Het Fanatec Podium Racing Wheel F1 heeft een Direct Drive gemotoriseerd force feedback systeem dat zowel krachtig als precies is. De draaihoek varieert van 90° tot 1080°.

De ergonomie van dit model is uitstekend, met een groot aantal real-time instellingen die ook rechtstreeks vanaf het stuur kunnen worden beheerd, zoals een 2,7-inch OLED-scherm voor feedback tijdens het spel.

Dit stuurwiel is compatibel met de pc, PlayStation 4, PlayStation 5 en mogelijk ook de Xbox One en Xbox Series, afhankelijk van de Fanatec stuurwielbasis die je gebruikt om te gamen.

Naar onze mening is het Fanatec Podium Racing Wheel F1 een echt juweeltje en het beste in termen van prestaties op de huidige markt.

Fanatec Podium Racing Wheel F1

Voordelen

 • Direct Drive stuurwiel
 • Beste beschikbare krachtfeedback
 • Uitstekende afwerking en ergonomie

Nadelen

 • Zijn prijs
 • Moeilijk te begrijpen voor beginners

In het kort – Conclusie

Naar onze mening is het beste sim-racestuur dat momenteel verkrijgbaar is het Podium Racing Wheel F1, uitgerust met Direct Drive-technologie. Dus ja, het is erg duur, want het is een topmodel, maar het is zeker de moeite waard om even te sparen om het te kunnen betalen. In dezelfde categorie is de Thrustmaster TS-PC RACER een ander stuur van topkwaliteit dat echt indruk op ons heeft gemaakt.

Voor wie een iets kleiner budget heeft, zijn de middenklasse Thrustmaster T300RS en Fanatec CSL Elite Racing Wheels een zeer goed compromis. U zult niet teleurgesteld zijn door hun functionaliteit en de ongelooflijke sensaties die ze leveren.

Maar als je op zoek bent naar een efficiënt, goedkoop stuur, raden we de Logitech G920-G29 of de Thrustmaster T150-TMX aan. Met deze modellen krijgen we goede prestaties tegen een veel betaalbaardere prijs.

We hopen dat je dit artikel en onze review nuttig hebt gevonden, en dat deze gids voor de beste sim-racing wielen je zal helpen het model te kiezen dat het beste bij je smaak en budget past.

gt dd pro

Fanatec Ready2Race bundel

Het beste Sim Racing-stuur in 2024

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

FANATEC BUNDELS ONDER €400
This is default text for notification bar