Het merk SimLab is vooral populair in het topsegment vanwege zijn cockpits, ook al zijn de opties niet de duurste. Het lijkt erop dat deze fabrikant een zeer atypische benadering heeft van sim-racen. Maar daar gaat het niet om.
SimLab heeft zojuist zijn eerste sim-racestuur aangekondigd, in samenwerking met zijn F1-team, en niet zomaar een F1-team: Mercedes-AMG Petronas. Als dat niet hard aankomt, dan weet ik het ook niet meer. In de rest van dit artikel bekijken we de beschikbare informatie over dit gloednieuwe F1-stuur van SimLab.
Ontwerp en afmetingen
F1- en Mercedes-AMG Petronas-fans zullen het ontwerp meteen herkennen, want het is simpelweg de officiële replica van het stuur dat wordt gebruikt in de eenzitters van Hamilton en Russell. Er is een enorm scherm in het midden, met bedieningselementen eromheen.
Het is mooi, vol kleur en een typisch F1 ontwerp. Qua afmetingen is het stuur 28 cm in diameter, met een rechthoekige vorm.
Materialen en bouwkwaliteit
Het stuurwiel van SimLab is gemaakt van koolstofvezel, aluminium en een paar plastic onderdelen. Het is zeer hoogwaardig en ik zou niets minder verwachten, aangezien het een officiële replica is van een F1-stuurwiel. Wat de bouwkwaliteit betreft, zijn er geen defecten of slecht gemonteerde onderdelen. Nogmaals, dit is volkomen normaal en vooral gerechtvaardigd gezien de prijs waarvoor dit juweeltje wordt verkocht.
Ergonomisch stuur
Aan de voorkant zitten 12 knoppen, 3 encoders en 6 draaischakelaars, allemaal in verschillende kleuren. Er is ook een enorm scherm in het midden, met RevLED. Aan de achterkant zitten 4 peddels, waaronder 2 push-pull versnellingen, en 2 andere knoppen.
De ergonomie van het SimLab-stuurwiel is uitstekend, alle bedieningselementen zijn toegankelijk zonder dat je je handen van de handgrepen hoeft te halen, behalve de 3 encoders. Bovendien zorgt het gebruik van koolstofvezel en aluminium ervoor dat het stuur slechts 1,24 kg weegt. Eerlijk gezegd is dat niet erg zwaar, maar ook niet erg licht voor een sim-racestuur.
Compatibiliteit met sim-racing bases
Aan de achterkant, net onder de peddels, zit een driehoek die dienst doet als naaf, met een bevestigingspatroon van 3×70 mm. Hierdoor is deze naaf compatibel met vrijwel alle Quick Releases op de markt, en dus ook met de bijbehorende bases. Voor de verbinding met de PC, want ja, het is allemaal PC, heb je een kabel die uit de achterkant van het stuur komt en eindigt in USB.
Prijzen en potentiële klanten
Met een verkoopprijs van € 2.700 is dit stuur ultra-exprijzig en zal het zijn weg vinden naar de setups van een zeer elitair publiek en naar eSports. Zoals ze zeggen: passie is onbetaalbaar.
0 reacties