Selecteer een pagina

De beste Sim Racing-dashboards

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Sim-racingfans weten heel goed dat elke setup min of meer uniek is. De reden is heel eenvoudig: niet alle hardlopers zijn hetzelfde en hun behoeften zijn verschillend. Je moet het er echter mee eens zijn dat de essentie van elke setup bij elke rijder aanwezig is, en hier heb ik het natuurlijk over een liggende achtervork, stuur en crankstel.

Het is belangrijk om te weten dat naarmate het niveau van een rijder stijgt, zijn setup completer wordt, met talloze randapparatuur. Het eenvoudigste voorbeeld is de setup van een rallyfan: deze coureur begint met een standaard setup en voegt op een bepaald moment een handrem toe. En het is hetzelfde voor driftfans: het begint met een basisconfiguratie, een stuur en een crankset met 2 pedalen, en eindigt met een handrem, shifter en een crankset met 3 pedalen.

Wat ik bedoel is dat het de behoeften van de coureurs zijn die hun opstelling bepalen. Een rijder die alleen Formula of GT rijdt, heeft geen crankset met 3 pedalen, shifter of handrem nodig, om de eenvoudige reden dat de ervaring dan verstoord wordt. Je hebt geen versnellingspook in de F1, en zelfs geen 3 pedalen. Tenminste, de komende jaren niet.

Er is nog een punt waarop de configuraties van elkaar verschillen: de dashboards. Sommige mensen geven de voorkeur aan hun opstelling, anderen niet. Als je in de eerste categorie valt, ga ik je kennis laten maken met de beste dashboards op de markt.

Is het echt nuttig om een dashboard te hebben?

Sommige hardlopers zweren bij de informatie die op hun dashboard wordt weergegeven, waardoor ze kostbare tijd kunnen besparen door een schat aan informatie over de race voor hun ogen samen te brengen. En andere rijders vinden het allemaal niet zo nuttig. Desondanks worden deze randapparaten aangeboden door een aantal grote sim-racespelers, zoals Moza Racing , NSH Grid Engineering en vele anderen.

Of een dashboard al dan niet nuttig is, hangt af van je voorkeuren: als je een scherm wilt gebruiken met essentiële telemetriegegevens van het voertuig en andere race-informatie, dan is een dashboard essentieel voor je opstelling.

De beste dashboards op de markt

De NSH-raceweergave-eenheid

nsh-racedisplay-eenheid

We beginnen met een product dat is ontwikkeld door NSH Racing, de Race Display Unit. De Franse fabrikant staat bekend om zijn nadruk op het op maat maken van sim-racing set-ups. Als je het je kunt veroorloven, kun je contact opnemen met NSH en maken we een specifieke uitrusting die aan je behoeften voldoet. Maar dat is niet het enige waar het merk mee bezig is. Het ontwikkelt zijn eigen randapparatuur voor sim-racing, waaronder een dashboard en LED-kit.

Voor het dashboard is het de Race Display Unit. Het heeft een 4-inch diagonaal scherm met een resolutie van 480×800 pixels. Dit dashboard voor alleen de pc is compatibel met vrijwel alle simulatiespellen op de markt. Wat mij betreft is het logisch, anders zou het geen zin hebben om een dashboard te hebben als het niet werkt op bijvoorbeeld de Asseto Corsa. Het dahsboard is afgewerkt in carbon en het montagesysteem is vrij goed, compatibel met setups van merken als Simucube, Fanatec, enzovoort, met alle beugels, schroeven enzovoort.

De weergegeven informatie is erg uitgebreid en kan ook worden aangepast. Je hebt de ingeschakelde versnelling, het toerental, de tijd, de huidige ronde en een heleboel andere informatie. Het is echt een genot om dit allemaal op een scherm voor je te zien. Dit dashboard van NSH wordt verkocht voor €49 tot €219 als je de complete kit koopt, met LED en scherm. Wat mij betreft is het een goede randapparatuur voor ervaren bestuurders.

De Moza Racing CM HD

moza dashboard

Moza Racing is weliswaar een relatief jonge speler in de wereld van sim-racing, maar de fabrikant is er toch in geslaagd om zijn stempel te drukken door hoogwaardige en meeslepende randapparatuur aan te bieden.

Een van de producten in de catalogus van de Chinese fabrikant is de CM HD, een 5-inch diagonaal dashboard. Het scherm is in kleur, heeft een resolutie van 800×480 pixels en een verversingssnelheid van 60 Hz, waarmee het net boven het NSH-streepje zit. Het ontwerp is vrij sober, met een licht matte afwerking, maar de randen zijn echt groot vind ik.

Het scherm zelf is echt prachtig, met 7 verschillende interfaces waarmee je het scherm naar wens kunt aanpassen. Er is een toerenteller, ingeschakelde versnelling, ronde, snelheid, tijd en veel andere nuttige informatie voor sim-racen.

Qua compatibiliteit is de CM HD ontworpen om te werken met R5 en R9 achtervorken, wat de toepassing in sim-racing enigszins beperkt, aangezien het maximale koppel dat deze twee achtervorken genereren niet enorm is. Praktisch gezien is dit een middenklasse set-up en er zijn maar weinig professionele rijders in dit segment.

De CM HD maakt het echter goed in prijs, die rond de €160 exclusief belasting ligt. De doos bevat het scherm en alles wat je nodig hebt om het aan je opstelling te bevestigen. Het is echt compleet en niet zo duur. Het enige negatieve punt aan dit dashboard is het gebrek aan LED’s, wat een beetje jammer is.

De DDU5 van Grid Engineering

net ddu5

Nog een sim-race zwaargewicht biedt ons een dashboard, en deze keer komt het van Grid Engineering, dat al enige tijd onder de paraplu van Sim-Lab valt. De DDU5 is een 5-inch diagonaal dashboard met een kleurenscherm en een resolutie van 854×480 pixels. De afwerking is uitstekend, met een volledig aluminium behuizing. Zodra je het oppakt, weet je dat het een eersteklas product is.

Voor montage wordt de DDU5 geleverd met een beugel die op de meeste sim-racing set-ups kan worden gemonteerd. Het is vermeldenswaard dat Grid en Sim-Lab grote namen zijn in sim-racing, en je zult er niet veel problemen mee hebben als je ze repareert of gebruikt. Over gebruik gesproken, de DDU5 is compatibel met de meeste bestaande oplossingen, waaronder SimHub, JRT en Z1, net als het NSH dashboard.

Qua weergave heb je gegevens zoals snelheid, toerental, ronde, tijd, bandenspanning en een heleboel andere informatie die je uit de simu kunt halen en recht voor je kunt zetten. Wat mij betreft is het erg uitgebreid, en dat kun je verwachten van een product dat bijna €400 kost. Een ander pluspunt van de DDU5 is dat hij 20 instelbare LED’s op de wijzerplaat heeft. Er zijn er 10 bovenaan, 5 aan elke kant en deze kunnen worden ingesteld met de RaceDirector software. Je kunt ook de schermweergave configureren. Zoals ik al zei, het is een behoorlijk complete oplossing.

Wat compatibiliteit met de databases betreft, heb je die van Fanatec , Simucube en Simagic . Houd er rekening mee dat je voor de databases van de laatste twee merken contact moet opnemen met Grid, zodat specifieke ondersteuning voor de database samen met het dashboard naar je toe kan worden gestuurd.

Welke moet ik kiezen?

Nogmaals, zo’n sim-racing randapparaat wordt geselecteerd op basis van de behoeften van de bestuurder. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle rijders hetzelfde zijn, en ook hun set-ups niet, en daarom moet een dashboard worden gekozen op basis van bepaalde criteria.

Toch moet ik toegeven dat een dergelijk apparaat ten minste het volgende moet hebben.

  • Schermgrootte. Op dit moment zijn de dashboards op de markt ongeveer 4 en 5 inch diagonaal, met resoluties van 800×400 pixels. Sommige rijders willen een klein scherm omdat ze bijvoorbeeld te weinig ruimte hebben, terwijl anderen voor de grotere schermen gaan. Houd er rekening mee dat hoe groter het scherm, hoe duurder het zal zijn.
  • Het ecosysteem. Houd er rekening mee dat sommige dashoards alleen compatibel zijn met producten van dezelfde fabrikant, zoals het geval is bij Moza Racing. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een Fanatec setup hebt, je het Moza Racing dashboard niet kunt gebruiken, omdat de twee merken in dezelfde segmenten concurreren.
  • Interface-ondersteuning. Nogmaals, sommige dashboards houden geen rekening met de populairste interfaces voor sim-racing, zoals JRT of Z1.
  • LED’s. Niet alle dashboards hebben verstelbare LED’s, of überhaupt LED’s. Als je dit soort display nodig hebt in je installatie, kun je het beste kiezen voor merken als NSH, dat een complete LED-kit en dashboard biedt, of bijvoorbeeld Grid.
Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

Wat is de beste snelspanner?

Wat is de beste snelspanner?

Fan zijn van sim-racing betekent een aantal dingen: een complete set-up hebben, inclusief randapparatuur die soms op...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

FANATEC BUNDELS ONDER €400
This is default text for notification bar