Moza R5
Voordelen
- Direct Drive-basis ontwikkelt 5,5 nm
- Volledig aluminium behuizing
- Compact formaat
- Geweldig rijgevoel
Nadelen
- Een beetje wazig bij de fabrieksinstelling
- Vrij beperkt ecosysteem, vooral in termen van de QR voor deze basis
Onze waardering: 9.6/10
Het is nog maar een paar jaar geleden sinds de Chinese fabrikant van sim-racing randapparatuur Moza Racing actief is in het segment waar we zo van houden. Zoals je weet is de wereld van sim-racing zeer competitief, met veel merken die al meerdere jaren actief zijn – soms meer dan 20 jaar voor namen als Logitech , Thrustmaster of Fanatec .
Om in een markt te gedijen, moet je natuurlijk ervaring hebben op dat gebied of producten aanbieden die innovatief en goed geprijsd zijn. Voor Moza Racing komt de ervaring op dit gebied meer van het moederbedrijf, dat stabilisatoren voor camera’s ontwikkelt en op de markt brengt. Maar de kracht van Moza Racing ligt in de innovatie en de vrij agressieve prijsstelling in vergelijking met de concurrentie.
In de catalogus van de Chinese fabrikant, die niet echt zo uitgebreid is als die van de concurrentie, vinden we een basis die duidelijk gericht is op Fanatecs populairste product. Dit is de Moza R5 met 5,5 nm koppel, en is vastbesloten om marktaandeel af te snoepen van de CSL DD. In wat volgt, laat ik je kennismaken met de R5, geef ik je zijn sterke en zwakke punten en vertel ik je wat ik ervan vind.
Belangrijkste en technische kenmerken van de basis
- DD-basis die 5,5 nm maximumkoppel ontwikkelt
- Alleen compatibel met pc’s en zijn sim-racetitels
- Aluminium constructie uit de luchtvaartindustrie
- Oneindige draaihoek
- Compact formaat van slechts 15,7 x 12,4 x 17,4 cm
- QR van autosport met draadloze verbinding achter het stuur
Ontwerp
Net als bij Fanatec en zijn CSL DD (verkrijgbaar in 2 vermogensniveaus) is de R5-basis van Moza Racing compact en licht en heeft hij hetzelfde ontwerp als de R12, R9 en R3. De algemene vorm van deze basis, of eigenlijk van deze bases, lijkt op die van de letter “. X “met een aandrijfas aan de voorkant.
De R5 is helemaal zwart, met witte merklogo’s op de zijkanten en voorkant. Ik moet toegeven dat de R5 en de andere ‘kleine’ basissen van Moza Racing geïnspireerd zijn door de Fanatec CSL DD, althans voor hun carrosserie. Over het geheel genomen is het mooi, discreet en past het perfect bij veel sim-racing set-ups.
Assemblage op maat
Aangezien de Moza R5 slechts 5,5 nm aan maximaal koppel ontwikkelt, kun je deze basis gemakkelijk op meubels zoals een bureau monteren met behulp van de klem die door de Chinese fabrikant wordt verkocht. Deze klem, of “tafelklem”, heeft de vorm van een plaat waaraan het onderstel van onderaf wordt bevestigd en twee grote schroeven die op het meubel worden geplaatst. Qua stabiliteit zal het niet verschuiven zolang je de klem goed vastzet op een tafel of bureau.
Natuurlijk kun je de R5 op een cockpit, chassis of standaard monteren via een frontplaat. Moza heeft snel naam gemaakt in de simrace-industrie en vrijwel al zijn producten zijn compatibel met talloze simracechassis.
Voor de stuurwielen van het merk hebben we een QR overgenomen van de concurrentie, die min of meer hetzelfde is als die gebruikt door Simagic . Ik merkte echter al snel dat deze QR specifiek was voor de R5, en dat als je al een oud Moza stuur hebt, je dat niet kunt gebruiken op de kleine basis van de fabrikant. Eerlijk gezegd begrijp ik deze segmentering van het eigen assortiment niet, vooral als het gaat om een QR die onvermijdelijk de keuzemogelijkheden van motorrijders zal beperken, om nog maar te zwijgen van het afschrikken van sommigen van hen. Fanatec, bijvoorbeeld, biedt slechts één QR, of 2 verwisselbare QR’s, voor al zijn producten, van de goedkoopste CSL DD tot de Podium DD2, die een arm en een been kost.
Productie en afwerking
Gezien de zware concurrentie voor de R5 moest de Chinese fabrikant premium materialen gebruiken voor zijn kleine basismodel. De behuizing is gemaakt van aluminium uit de ruimtevaartindustrie, met een uitstekende bouwkwaliteit en een onberispelijke afwerking.
De matzwarte kleur domineert deze basis, met een beetje glans op het deel van de aandrijfas dat bij de QR past. Het lakwerk is wederom prachtig afgewerkt, zonder bramen of defecten.
Aan de slag met de basis
Ik heb niet veel te zeggen over hoe je met de R5 omgaat, aangezien het een basisstation is en je het alleen aanraakt om het te installeren en aan te zetten. Het gebruik van aluminium optimaliseert echter niet alleen de passieve koeling van de motor en elektronica, maar maakt de basis ook erg licht. Op de weegschaal weegt de R5 slechts 3,5 kg, wat een groot verschil is met de 5,5 kg van bijvoorbeeld een CSL DD.
Wat betreft het installeren van een stuurwiel is de QR zeer effectief en eenvoudig te gebruiken, wat te verwachten is aangezien het is geïnspireerd op de stuurwielen die in de autosport worden gebruikt en vrijwel identiek is aan het Simagic systeem. Je trekt aan de ring, lijnt het stuurwiel uit en klikt het vast. Hij is snel en de verbinding is ontegenzeggelijk een van de meest solide die ik heb getest.
Sensaties tijdens het spelen
Ik ga nu verder met hoe deze kleine Moza Racing basis aanvoelt. Eerst en vooral voorziet de Chinese fabrikant ons van een zeer uitgebreid softwarepakket (Pit House) waarmee we min of meer al het gedrag van de DD-basis kunnen aanpassen en parametriseren. Ik vertel je dit omdat je tijdens het rijden met de R5 standaard af en toe wat wazigheid zult voelen, met name op het gebied van gripverlies.
Als je eenmaal de juiste instellingen hebt ingesteld, is de R5 erg communicatief, met force feedback die zowel fijn als behoorlijk krachtig is. Nou, ik moet toegeven dat de 5,5 nm koppel geen partij is voor een R9 of een CSL DD met boost kit, maar het is geen partij voor een T-GT II en een CSL DD met 5 nm.
De feedback is nauwkeurig wanneer je je instellingen hebt, met communicatie van vrijwel alles wat de auto voor je doet, of het nu hobbels, botsingen, bochten, massaoverdracht en al het andere zijn. Eerlijk gezegd is de R5 een uitstekende concurrent voor de beste in het segment, namelijk de CSL DD.
Compatibiliteit
De R5 is een basis die uitsluitend compatibel is met het PC-platform en de bijbehorende sim-racetitels. Je zult dus geen problemen hebben met ACC, AC, iRacing of zelfs Forza Motorsport. Je zult echter merken dat Forza Horizon 4 en 5 zich wat vreemd gedragen, en dat is heel normaal aangezien de physics van deze twee titels niet optimaal communiceren met de Moza Racing-basis. Maak je echter geen zorgen, want een bezoekje aan de Pit House en de besturing van het spel lossen dit probleem vrij snel op.
Het Moza ecosysteem is een heel ander verhaal, omdat er duidelijk een compartimentering van producten is, vooral op het gebied van stuurwielen en hun QR. Daardoor zal de R5 bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor de oude GS- of CS-stuurwielen en dat vind ik erg jammer.
Waar voor je geld
Afhankelijk van de online winkel van je voorkeur wordt de Moza R5 verkocht voor ongeveer €350, precies hetzelfde als de 5nm CSL DD. Gezien de referentieprijs, het gevoel van de R5 en de bouwkwaliteit, krijg je waar voor je geld als je een sim-racing setup opzet.
Mijn oordeel
De R5 van Moza Racing bleek een zeer goede basis om te gebruiken in sim-racing, vooral voor racers die afkomstig zijn van een riem- of tandwielaangedreven setup. Het koppel van 5,5 nm is meer dan genoeg om je goed te laten onderdompelen in vrijwel alle sim-racetitels die tegenwoordig verkrijgbaar zijn.
Deze basis heeft echter zijn beperkingen, vooral als het gaat om upgraden. Als de 5,5 nm koppel niet genoeg voor je is, heb je geen andere keuze dan over te stappen op de R9. Dat is erg jammer, vooral omdat Fanatec het mogelijk maakt om je CSL DD te upgraden met de boostkit.
Maar als je denkt dat de R5 voldoende zal zijn, dan kun je er zonder al te veel na te denken voor gaan.
0 reacties