Fan zijn van sim-racing betekent een aantal dingen: een complete set-up hebben, inclusief randapparatuur die soms op het scherpst van de snede is, en een passie voor auto’s hebben. Het is waar dat het tweede punt voor veel mensen geldt, vooral voor mannen. Maar het eerste is typisch voor sim-racers.
Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen, zijn er veel spelers in de wereld van sim-racing, merken die al meer dan 20 jaar meedoen. Dankzij deze ervaring kunnen ze producten en randapparatuur produceren die specifiek zijn voor het vakgebied, of ze nu goed of slecht zijn. En laat ik maar niet beginnen over ecosystemen, want elk merk heeft zijn eigen visie op dingen.
Chauffeur zijn betekent altijd ergens goed in zijn. Maar om goed te zijn in één discipline, moet je er verschillende proberen om te vinden wat je echt leuk vindt. Voor sim-racing is het precies hetzelfde: elke goede racer heeft zijn of haar voorkeuren op het gebied van autoracen, en vaak ook de setup die daarbij hoort. Behalve dat de sim-racing set-ups op papier in de meeste gevallen niet veel veranderen, op één ding na: het stuur. Natuurlijk zijn er disciplines die volledig gebruik maken van specifieke randapparatuur zoals een handrem, maar dat is beperkt tot driften en rallyrijden.
Daarom heeft elke goede sim-racer meerdere sturen, of wielen als je wilt, zodat je in verschillende disciplines kunt racen. Je hebt F1, GT3, Formula, Nascar, Drift, rally, noem maar op. Behalve dat het goed is om meerdere stuurwielen te hebben. Ze uitbuiten is beter. En om ze te gebruiken, heb je een Quick Release nodig. In wat volgt geef ik je een overzicht van de QR merken die op de markt zijn, met hun sterke en zwakke punten.
De Fanatec QR
We beginnen met een merk dat al meer dan 20 jaar actief is op het gebied van randapparatuur voor sim-racing, Fanatec. De Duitse fabrikant weet alles van sim-racingproducten en heeft in de loop van zijn bestaan QR’s ontwikkeld. De nieuwste modellen zijn de QR1 en QR1 Lite.
De QR1 is dus een model dat is uitgerust met Fanatec-stuurwielen uit het midden- en topsegment. Het is gemaakt van metaal, met een ring die je naar je toe moet trekken om het stuurwiel aan de basis te bevestigen, en de handeling zou niet meer dan 20 seconden moeten duren, als je goed op de verbindingspennen let. Als je de QR1 inspecteert, vind je 5 stalen kogels die er precies zijn om de QR aan de basis te bevestigen, zonder dat er beweging of speling in het midden is.
Ik heb verschillende Fanatec-stuurwielen gebruikt met deze Quick Release en ik moet zeggen dat ik er geen problemen mee heb gehad. Maar de QR1 heeft in de loop der jaren een aantal revisies ondergaan en daarom presteren de nieuwste modellen zo goed. Deze Quick Release wordt met schroeven aan het stuur bevestigd en het geheel beweegt niet en heeft geen speling in het midden, iets wat niet gezegd kan worden van de QR1 Lite.
Wat betreft de QR1 Lite, dat is een ‘budgetvriendelijke’ snelspanner die wordt gebruikt op instapsturen (een groot deel van het CSL-assortiment). Deze QR is helemaal van plastic, met een ring die op zijn kant draait om hem op zijn plaats te houden. Praktisch gezien is er een paar graden speling in het midden, welke basis je ook hebt. Dit is veel duidelijker als je een basis hebt van 8 nm of meer. Maar als je voor de 8nm basis gaat, kies je niet voor de QR1 Lite, die alleen maar dient als toegangspoort tot het Fanatec ecosysteem.
De Thrustmaster QR
Thrustmaster is ook al meer dan 20 jaar een grote speler in de sim-race-industrie en de fabrikant heeft talloze randapparatuur in zijn assortiment. Het is duidelijk dat Thrustmaster een QR heeft die het mogelijk maakt om wielen vrij langzaam te verwisselen op de bases van de fabrikant. Het principe van Quick Release in sim-racing is om het stuurwiel snel te kunnen verwisselen, zonder gereedschap te hoeven gebruiken, zoals bij een raceauto. Behalve dat je bij Thrustmaster elke keer de schroevendraaier tevoorschijn moet halen om het wiel te verwisselen.
Zo werkt het: je zet het stuur op de QR en trekt de plastic ring naar het stuur toe. Lijn de schroefdraad uit en draai de schroef volledig met de hand vast. Zodra dit is gebeurd, neem je de schroef en haal je de schroevendraaier eruit om alles goed vast te draaien. De operatie duurt lang en is een beetje vervelend, maar het beweegt tenminste niet zoveel.
De Simucube QR
Simucube is een zeer hoogwaardig merk van randapparatuur voor sim-racing, in het bijzonder Direct Drive-bases. En waar een premie is, is vaak een unieke, kogelvrije oplossing. En dit is het geval met de QR van Simucube.
In tegenstelling tot andere merken op het gebied van Quick Release, heeft Simucube gekozen voor een andere benadering van zijn product. Het mechanisme houdt in dat een metalen deel van de QR in een soort gleuf of rail wordt geplaatst en dat er een veiligheidsspeld wordt ingebracht om ervoor te zorgen dat het hele mechanisme geen spier beweegt.
In de praktijk is dit mechanisme zeker uniek, maar het is ook zeer ingenieus en zeer solide. Het stuurwiel beweegt helemaal niet, ongeacht de kracht die wordt uitgeoefend door de force feedback. Maar niet alles is perfect en sommige rijders hebben de neiging om de veiligheidsspeld te verliezen. Wat mij betreft had ik dit probleem niet en volgens mij was het te wijten aan een gebrek aan concentratie bij de coureurs.
De Simagic QR
Simagic is een relatief jonge speler in de wereld van sim-racing, maar is er desondanks in geslaagd om een revolutie teweeg te brengen in deze discipline met innovatieve, high-performance producten. Zoals je weet haalt sim-racing veel inspiratie uit de motorsport, en Simagic deed hetzelfde bij het ontwikkelen van zijn QR: inspiratie halen uit de sturen die gebruikt worden in competitiesturen.
Het systeem bevat een ring om het bevestigingsmechanisme los te maken, dat 10 stalen kogels heeft. Tot nu toe is het de eerste die 10 ballen gebruikt, vergeleken met Fanatec en zijn 5 ballen. Vanuit het oogpunt van veiligheid is de QR van Simagic zeer solide en biedt het een bevestiging die helemaal niet insteekt, ongeacht hoe je je stuur gebruikt. Het blijft op zijn plaats, of je nu een 8 nm of 25 nm basis hebt. Wat mij betreft is het een uitstekende QR, betrouwbaar en vooral erg solide. Bovendien duurt het verwisselen van het stuurwiel niet meer dan 10 seconden.
De Moza Racing QR
Simpel gezegd heeft Moza Racing het ontwerp van de Simagic QR gekopieerd, zodat we een product krijgen dat vergelijkbaar is in ontwerp, werking en vooral gebruik. Het is een uitstekende QR, net als die van Simagic, dus je zult er geen problemen mee hebben, wat je opstelling ook is. Een wiel verwisselen gaat op dezelfde manier: trek aan de ring, verwijder het wiel, plaats een ander wiel en dat is het. Reken voor de duur op ongeveer 10 seconden.
Andere QR’s beschikbaar
Op dit punt hebben we twee vermeldingen: Logitech en Thrustmaster. Met de nieuwe Direct Drive G Pro Racing base wil Logitech duidelijk de concurrentie aangaan met Fanatec en de andere spelers in dit segment. En daarvoor ontwikkelt het Zwitserse merk een heel nieuw ecosysteem met stuurwielen, pedalen en al het andere. Tot nu toe hebben we een DD-basis, een stuur en pedalen, en ook een QR-systeem.
Thrustmaster doet hetzelfde met de T818 basis. De QR is er, maar de stuurwielen zijn er nog niet. Daarom biedt de fabrikant een adapter aan om zijn nieuwe QR aan de oude stuurwielen te koppelen.
Wat deze twee merken betreft, wil ik me niet te veel wagen aan hun QR totdat ik ze bij de hand heb, net als de stuurwielen en onderstellen.
Welke moet ik kiezen?
Om eerlijk te zijn worden we soms beperkt door het platform en het ecosysteem waar we op zitten. Als gevolg daarvan is de QR gebaseerd op je basis, wat de keuze van het stuurwiel bepaalt. Er zijn echter QR’s waarmee je de dingen een beetje kunt mixen, zodat je een basis hebt van het ene merk en een stuur van een ander merk, op voorwaarde dat je compatibele randapparatuur hebt natuurlijk.
0 reacties