Selecteer een pagina

De Fanatec QR2 is eindelijk verkrijgbaar!

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Fanatec is al 2 decennia een grote speler in de sim-racingindustrie. De Duitse fabrikant legt zoveel gewicht in de schaal dat BMW Racing hem koos om zijn competitieauto’s uit te rusten met stuurwielen, en dat zegt veel over de expertise van Fanatec.

Onder de verschillende producten en randapparatuur van de Duitse fabrikant hebben we een Quick Release waarmee Fanatec-vliegwielen kunnen worden aangesloten op verschillende Fanatec-voeten. Deze snelspanner was verkrijgbaar in 2 versies: QR1 Lite en QR1, elk met een eigen koppellimiet. Alleen zijn deze twee producten vrij oud en verbleken ze in vergelijking met de concurrentie.

Eind 2022 toonde Fanatec ons een prototype van zijn nieuwe QR, QR2 genaamd. Oh ja, ze gingen het geen vreemde naam geven, en de mooiste dingen zijn vaak de eenvoudigste. We hebben bijna een jaar moeten wachten nadat het QR2 prototype verscheen om eindelijk de definitieve versie, of liever definitieve versies, te zien en hij is prachtig. Deze nieuwe QR belooft alle problemen van de QR1/QR1 Lite op te lossen en heeft bovendien een nieuw trucje in petto.

De nieuwe Fanatec QR’s

Fanatec QR2

Net als de eerste Quick Releases van Fanatec zijn de QR2’s verkrijgbaar in verschillende versies – 3 om precies te zijn. Zo hebben we de QR2 Lite, gericht op kleinere budgetten, en de CSL serie. Daarboven staat de QR2, die perfect is voor beginnende rijders en randapparatuur uit de ClubSport-serie, maar ook compatibel is met de CSL- en Podium-series. En tot slot hebben we de QR2 Pro, die compatibel is met randapparatuur uit de CSL, ClubSport en Podium assortimenten, met de nadruk op de laatste, en die ook FIA-conform is, wat betekent dat hij gebruikt kan worden in een racewagen.

De QR2 Lite

qr2 lite

Fanatecs budgetvriendelijke optie op het gebied van Quick Release is, niet verrassend, de QR2 Lite. Deze snelspanner maakt gebruik van koolstofvezel versterkt composiet voor zijn structuur, wat een verfraaide manier is om te zeggen dat hij van kunststof is.

De vorm van de QR2 Lite is niet veel veranderd ten opzichte van de QR1 Lite. Er zijn nog steeds schroefsleuven op het stuurwiel, evenals de cirkel/lug waaraan je moet trekken om het stuurwiel van het onderstel te verwijderen. Het montagesysteem voor de basis is echter anders bij de QR2. Zeg hallo tegen een gloednieuw rechthoekig systeem met haken aan de zijkanten.

De QR2

De QR2 vervangt de QR1 en is gemaakt van aluminium. Qua ontwerp is hij precies hetzelfde als de QR2 Lite, want het enige verschil tussen deze twee Quick Releases is het gebruikte materiaal.

De QR2 Pro

Dit is Fanatecs topklasse Quick Release wat betreft materialen, ontwerp en compatibiliteit. De QR2 Pro is gemaakt van een blok aluminium dat met CNC-machines tot in de perfectie is bewerkt, in tegenstelling tot de QR2, die is gemaakt van geslepen aluminium. Het ontwerp is hetzelfde als dat van de QR2, alleen met meer goud.

Deze productiemethode van de QR2 Pro is cruciaal omdat deze Quick Release FIA-goedgekeurd is en dus gebruikt kan worden in racewagens. Je kunt dus doordeweeks sim-racesessies doen met deze QR2 Pro en hem in het weekend meenemen voor een circuitdag in je auto.

Basis QR2’s

Nieuwe QR’s betekenen onvermijdelijk nieuwe Base-Sides, of het zichtbare deel van de aandrijfas als je dat liever hebt. Aangezien de QR2 van een rond montagesysteem met kogels naar een meer rechthoekig montagesysteem is gegaan, is het essentieel om de Base-Side te veranderen zodat deze QR op de Fanatec basissen bevestigd kan worden.

De Duitse fabrikant komt met twee nieuwe aluminium voetstukken die de ronde voetstukken van Fanatec vervangen. We hebben er dus een met Type-C-connectiviteit, die is gemaakt van zwart gegoten aluminium, en een met Type-M-connectiviteit, die is gemaakt van zilverkleurig CNC-bewerkt aluminium.

Type-C is compatibel met CSL DD-bases (5 en 8 nm, en ook GT DD) en Type-M is compatibel met Podium-bases (DD1 en DD2). Welke QR2 je ook kiest, hij zal compatibel zijn met de twee nieuwe Base-Sides van Fanatec.

Prijzen voor de nieuwe QR2

De prijzen voor Fanatecs nieuwe QR2’s zijn min of meer hetzelfde als voor de QR1’s. De QR2 Lite kost €59,95, de QR2 €99,95 en de QR2 Pro €199,95. Voor Base-Side kost Type-C €69,95 en Type-M €149,95.

Natuurlijk zijn er ook bundels voor verschillende combinaties van QR2 en Base-Side, met prijzen die variëren van €110 tot €300. Op het moment van schrijven zijn alleen de QR2’s beschikbaar op de Fanatec website. Base-Side is momenteel niet op voorraad, net als de bundels.

Mijn mening over de nieuwe QR2’s

Eerlijk gezegd heb ik echt genoten van de nieuwe QR2’s, vooral van de gameplay, die nu bijna niet meer bestaat. Dankzij het nieuwe ontwerp aan de onderkant bewegen ze helemaal niet als je rijdt, zelfs niet agressief. Het installeren van deze nieuwe QR’s (wiel- of basiszijde) duurt niet lang en is vrij eenvoudig om te doen.

Wat mij betreft zijn het uitstekende QR’s, de reputatie van Fanatec waardig. Ik raad ze aan als bundel om ongeveer €10 te verdienen op je investering.

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

FANATEC BUNDELS ONDER €400
This is default text for notification bar