Selecteer een pagina

Fanatec ClubSport DD: 2 nieuwe Direct Drive-voeten voor PS5, PC en XBOX

Sim Racing FR

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

In het vierde kwartaal van 2023 heeft Fanatec, dat tot nu toe in de schaduw heeft gewerkt, twee nieuwe Direct Drive-basismodellen gepresenteerd om een vrij groot gat in zijn assortiment op te vullen. Zoals je ongetwijfeld weet, heeft Fanatec vier bases: 2 voor het instapmodel en 2 voor het topmodel, met respectievelijk 5, 8, 20 en 25 nm koppel. Een aantal concurrenten heeft echter van deze situatie geprofiteerd door tussenliggende bases aan te bieden, die tussen 10 en 16 nm koppel ontwikkelen.

Fanatec nam de tijd om hierop te reageren. Het moet gezegd worden dat er de laatste jaren een aantal uitdagers zijn opgestaan die onder de neus van Fanatec vandaan komen en betere Quick Release bieden met vrijwel geen flex en vooral krachtigere DD-bases dan die in de catalogus van het middensegment. Het Duitse bedrijf verloor daardoor marktaandeel omdat het geen producten had om aan klanten aan te bieden, en het moeilijkste was zeker de constante voorraaduitval van de randapparatuur.

Maar dat zal nu waarschijnlijk veranderen en we hebben het gevoel dat de Duitse reus is teruggekeerd om zijn plaats onder de marktleiders te proclameren. Fanatec introduceert nu bijna uit het niets 2 nieuwe basissen: de ClubSport DD en ClubSport DD+, slechts een paar weken na de lancering van de nieuwe Quick Release QR2. We zullen hier dieper op ingaan.

Een minder dan overtuigende beoordeling

Zoals je ongetwijfeld weet, heeft Fanatec sinds de lancering van de CSL DD en DD Pro een grote impact gemaakt door een krachtige, betrouwbare en vooral betaalbare Direct Drive-basis aan te bieden voor het grote publiek. Door dit te doen had het Duitse merk zichzelf in de schijnwerpers gezet, en concurrenten namen het productassortiment onder de loep. En raad eens wat ze vonden? een gat in het middenbereik. Zoals ik al vaak genoeg heb gezegd, heeft Fanatec geen DD-bases die tussen 10 en 16 nm ontwikkelen in zijn assortiment, wat problematisch kan zijn voor sommige lopers. Natuurlijk ligt de sweet spot voor de meeste rijders tussen 8 en 10 nm, maar sommigen geven de voorkeur aan meer vermogen. Als gevolg hiervan hebben veel fabrikanten van sim-racing hiervan geprofiteerd door bases aan te bieden die krachtiger zijn dan CSL DD en minder krachtig dan Podium DD.

Thrustmaster heeft op de situatie ingespeeld door zijn eerste 10 nm DD base te ontwikkelen, net als Logitech en zijn 11 nm koppel. Moza Racing heeft dit voorbeeld gevolgd met 2 bases met 12 en 16 nm koppel. En tijdens dit proces is Fanatec in het gezicht geslagen door een verlies aan marktaandeel.

Werken in de schaduw

Fanatec werkt al een tijdje in de schaduw van de schijnwerpers, vastbesloten om zijn plaats terug te winnen en vooral zijn klanten die hongerig zijn naar prestaties en opwinding. De bal ging een paar weken geleden aan het rollen met de release van een gloednieuwe Quick Release beschreven in 3 varianten: QR2 Lite, QR2 en QR2 Pro, met ook een nieuw bevestigingssysteem voor de Base Side. We wisten dat Fanatec met iets bezig was, of liever gezegd met nieuwe producten, en we zijn helemaal niet teleurgesteld.

qr2-klassiekqr2-liteqr2-pro

Zonder dat er iets is uitgelekt, heeft Fanatec gewerkt aan 2 nieuwe Direct Drive bases die een vrij groot gat in zijn assortiment zullen vullen. De ClubSport DD en DD+ zijn net onthuld en de toekomst ziet er rooskleurig uit voor de Duitse fabrikant van sim-race randapparatuur.

ClubSport DD

De nieuwe ClubSport DD is gebaseerd op hetzelfde ontwerp als de CSL DD, maar dan groter en twee keer zo zwaar. Het is boxy, sober, eenvoudig en eerlijk gezegd vind ik het geweldig. Deze basis wordt standaard geleverd met Fanatecs nieuwe QR2 en heeft een motor die een constant koppel van 12 nm ontwikkelt. Dit vermogen wordt steeds meer gevraagd in het DD basissegment in het middensegment, en Fanatec loopt nog steeds een beetje achter.

ClubSport DD is compatibel met het hele Fanatec ecosysteem voor PC en Xbox. Voor PS5-spelers moet je je wenden tot de DD+, die compatibel is met Sony consoles. De ClubSport DD kost €699,95 en is momenteel te bestellen op de Fanatec website. Hij is beschikbaar vanaf 7 november 2023.

ClubSport DD+

Zelfde ontwerp als de DD, behalve dat de achterste rand en de AAN-knop blauw zijn. We hebben het hier over groot vermogen, met 15 nm constant koppel, wat perfect is om clippen aan de basis te voorkomen. De ClubSport DD+ is binnenkort beschikbaar voor pre-order, maar de releasedatum is nog niet bekend. Voor de prijs kun je €999,95 verwachten voor dit juweeltje, dat hoogstwaarschijnlijk wordt uitgebracht met een nieuw stuurwiel voor Gran Turismo.

Mijn mening over deze nieuwe ClubSport-bases

Eerlijk gezegd heb ik een tijdje gewacht om een Fanatec mid-range base te zien en vooral te proberen. De speciale saus van de Duitse fabrikant is uniek en er zijn maar weinig concurrenten die hetzelfde kunnen. Nou, in werkelijkheid zijn er merken die hetzelfde kunnen, of zelfs beter, maar het is duurder.

De ClubSport DD en DD+ zullen zeker in de smaak vallen bij veel hardlopers die op zoek zijn naar uitstekende producten die goed presteren en betrouwbaar zijn. Ik kijk er echt naar uit om de ClubSport DD te testen en ik denk dat hij heel populair zal zijn bij de community. Wat de DD+ betreft, weet ik het niet zeker; €300 voor slechts 3 nm koppel en Playstation-compatibiliteit klinkt niet al te best, tenzij Fanatec een ClubSport DD+ Gran Turismo-bundel uitbrengt voordat het basismodel in de verkoop gaat. Ik ga ze in ieder geval allebei proberen, daar kun je zeker van zijn!

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

FANATEC BUNDELS ONDER €400
This is default text for notification bar