Selecteer een pagina

Test & Beoordeling CSL DD Ready2race: De beste Sim Race bundel?

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

CSL DD Ready2race Bundel

Voordelen

 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Uitstekend gevoel in de game
 • Mogelijkheid om de bundel te upgraden met een boost kit (voor de basis) en een Load Cell kit (voor het pedalboard)
 • Onverslaanbare prijzen met deze nieuwe speciale aanbieding

Nadelen

 • Bijna geen, behalve sommige stuurwielen die met een plastic QR worden geleverd.

Sim-racen is de afgelopen jaren sterk gegroeid met de komst van merken als Logitech, Thrustmaster en Fanatec. De reuzen van deze discipline zijn spelers die al heel lang in het spel zitten, sommigen al meer dan 20 jaar, en het is eerlijk om te zeggen dat ze ervaring hebben.

Het belangrijkste doel van sim-racen is om je het gevoel te geven dat je midden in een race zit wanneer je een sessie doet op je rig. En om dit te bereiken heb je een paar belangrijke randapparaten nodig, waaronder een basis, stuur en pedalen. Natuurlijk kun je de realisme-knop maximaal indrukken door een versnellingspook, handrem en cockpit te kopen, maar dat kost je in de meeste gevallen een arm en een been, en het hele punt van het spel is om plezier te hebben, niet om lastiggevallen te worden door je bankier vanwege een groot gat in je financiën.

Een aantal merken biedt kant-en-klare bundels met een onderstel, stuur en pedalen tegen prijzen die soms erg aantrekkelijk zijn, zelfs onverslaanbaar voor het segment. En van tijd tot tijd komen spelers met een speciale aanbieding die alle concurrentie tart, zoals het geval is met de READY2RACE-bundel van Fanatec, die een DD-basis, een stuur en een pedaalbord bevat voor €399,85 incl. btw!

 

Belangrijkste en technische kenmerken van de bundel

 • 5 nm koppel Direct Drive-basis compatibel met optionele boost-kit
 • Aluminium constructie
 • Compatibel met Xbox en PC
 • Bevestigingssysteem voor tafel en bureau met klem, en de basis is compatibel met vrijwel alle cockpits op de markt
 • Load Cell kit beschikbaar voor pedalen
 • Basisprijs bijna gehalveerd als je hem koopt als Ready2Race-bundel

Ontwerp

Als je een fan bent van sim-racing, hoef ik je niets te vertellen over het ontwerp van de basis CSL DD . Maar zo niet, dan moet je weten dat dit een mooie, compacte en vrij zware machine is. De buitenste behuizing is gemaakt van zwart metaal, met een ontwerp dat lijkt op een radiator om de warmte die door de motor wordt gegenereerd af te voeren. Het is mooi en vooral praktisch, omdat er geen ventilator nodig is om te koelen.

 

Wat betreft het stuurwiel in deze Ready2Race bundel, je kunt het CSL stuurwiel P1 V2 nemen, of elk ander stuurwiel uit de Fanatec catalogus. Dit stuur is perfect voor fans van verschillende disciplines zoals rally, GT en zelfs F1. Het stuurwiel is rond, heeft een diameter van 30 cm en een volledig zwarte afwerking.

 

Voor het pedalboard heb je de CSL pedalen die kunnen worden opgewaardeerd met de Load Cell kit, en dit apparaat is gemaakt van metaal, wat best mooi is, maar de kleur zou kunnen opvallen op een volledig zwarte setup.

 

Assemblage op maat

De basis van deze Ready2Race bundel kan gemonteerd worden op een tafel/bureau met behulp van een eenvoudig te gebruiken maar robuuste klem, of direct op een chassis dat compatibel is met de CSL DD. Voor cockpits zijn er bevestigingspunten aan de voorkant van de basis waarmee een steun aan de voorkant kan worden gebruikt.

Welke methode je ook kiest om de basis in elkaar te zetten, het is heel eenvoudig en duurt niet lang. Wat het stuur betreft, worden alle Fanatec-modellen geleverd met een intern Quick Release-systeem, in kunststof of metaal afhankelijk van het gamma. Nogmaals, wat de Quick Release van het stuur ook is, het is zeer eenvoudig te bedienen en je kunt snel van stuurwiel wisselen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Thrustmaster en haar T300RS .

 

Productie en afwerking

Waar Fanatec uitblinkt in vergelijking met Thrustmaster en Logitech in hetzelfde prijssegment is de bouwkwaliteit. De directe concurrenten van de CSL DD Ready2Race bundel qua prijs (onder de €400) gebruiken plastic voor vrijwel al hun randapparatuur. Dit is het geval bij Logitech G29 en G923 en Thrustmaster’s T-serie bundels ( T300RS enz.). Fanatec gebruikt metaal voor vrijwel al zijn randapparatuur.

De basis heeft een prachtig afgewerkte aluminium structuur, zonder bramen of fabricagefouten. De afwerking is top, of het nu gaat om de basis, het stuurwiel of de pedalen van de bundel. Het is gewoon perfect, waardig om deel uit te maken van de uitrusting van een racewagen. Het moet gezegd worden dat Fanatec voor lag op Logitech en Thrustmaster met hun instap/middenklasse bundels in termen van bouwkwaliteit en afwerking, maar tegen een veel hogere prijs.

 

Aan de slag met de bundel

Deze bundel is dus supergemakkelijk te bedienen, vooral met het P1 V2 stuur. Het wiel heeft een diameter van 30 cm, net zo groot als een auto. De bedieningselementen bevinden zich binnen handbereik van je vingers, zodat je je handen niet van het stuur hoeft te halen. De paletten zijn groot en klikken uitstekend wanneer je ze gebruikt. Bovendien is er een klein LED-scherm bovenaan het stuurwiel dat je informatie geeft over de auto.

Wat betreft het pedalboard is de standaardversie zonder Load Cell een beetje basic, net als bijvoorbeeld de G29 of T300RS. Maar, en dit is waar Fanatec zich onderscheidt van Thrustmaster en Logitech, je kunt de CSL pedalen upgraden met een Load Cell kit om een rempedaal te krijgen dat racen waardig is. Toegegeven, deze kit kost je €140, maar met de bundel in de aanbieding en bovenal de CSL DD voor slechts €199,95 als je hem neemt met een van de stuurwielen en pedalen uit de Fanatec catalogus, is het nog steeds een uitstekende deal, met een veel betere prijs-kwaliteitverhouding dan de concurrentie.

csl dd fanatec

Sensaties tijdens het spelen

Laten we overgaan tot de essentie: de betrokken sensaties. Eerst en vooral is de CSL DD een Direct Drive-basis en voor €400 inclusief btw en levering (bundel) is de concurrentie niemand minder dan Thrustmaster met zijn T300RS/GT (€380/450) en Logitech met de G29 en G923 (€350 inclusief btw, gratis levering en speciale aanbieding). En deze competitie is helemaal niet Direct Drive, maar met riemaandrijving.

Eigenlijk is deze bundel een bron van sensatie, met een extreem goed gebalanceerde force feedback in alle situaties. Als je een professionele sim-racer bent en je voelt de grenzen van de CSL DD en zijn 5 nm koppel, dan kun je de boost-kit kopen (voor € 99,95 extra) en ontgrendel je het volledige potentieel van de basis met 8 nm koppel.

Het stuurgevoel is uitstekend, vooral als je een stuurwiel met een metalen QR neemt. Alle krachten die op de auto worden uitgeoefend, worden doorgegeven aan het stuur, of het nu gaat om trillingen, schokken, veranderingen in de grip of de baan. Je voelt absoluut alles en de concurrentie kan niet hetzelfde doen voor de prijs van deze bundel. Fanatec heeft het spel min of meer verpest door een Direct Drive bundel aan te bieden voor €399,85, met gratis levering!

Het stuurwiel is stijf en wiebelt niet in scherpe bochten. En dat geldt ook voor het pedalboard, vooral als je iets meer uitgeeft aan de Load Cell kit, die een enorm verschil maakt voor het gevoel. Ook hier zijn Thrustmaster en zijn bedrijf geen partij voor Fanatec en zijn zeer aanpasbare ecosysteem.

 

Compatibiliteit

Zoals elke goede leerling van zijn klas, biedt Fanatec cross-platform compatibiliteit met deze bundel, namelijk Xbox en PC. Voor Playstation-racers is er de Gran Turismo-versie van de CSL DD, die compatibel is met alle huidige platforms, maar die duurder is als je hem los neemt.

Je kunt deze bundel samen met de CSL pedalen en het CSL stuur P1 V2 kopen voor dezelfde prijs. Houd er echter rekening mee dat Fanatec-producten soms niet op voorraad zijn omdat de vraag de beschikbaarheid ver overtreft. Maar geen paniek: de promotie geldt voor de hele Fanatec-catalogus en je kunt de CSL WRC of de McLaren GT3 V2 wat veel premium wielen zijn dan de P1 V2, voor €80 extra. Zelfs met een uiteindelijke prijs van iets minder dan €480 inclusief BTW is het nog steeds onverslaanbaar in mijn boek.

Vergelijking met andere concurrerende bundels

Zoals we net al zeiden, staat deze nieuwe bundel recht tegenover een T300RS en de G29/G923, in ieder geval qua prijs. Maar de rest is een ander verhaal.

Specificatie Fanatec bundel met CSL DD, CSL P1 V2 en CSL pedalen Thrustmaster T300RS Logitech G29/G923
Bouw Metaal Kunststof Kunststof
Diameter wiel 30 CM 28 CM 28 CM
Systeem voor snelle ontgrendeling Ja, met metalen of plastic QR Ja, met een eenvoudige plastic QR Geen
Technologie voor krachtterugkoppeling Directe aandrijving Riemaangedreven motor Motor met tandwielaandrijving
Maximaal koppel 5 nm of 8 nm (met boostkit) Minder dan 4 nm Minder dan 4 nm
Compatibiliteit PC en Xbox Playstation en PC Playstation/PC of Xbox/PC
Rotatiehoek Oneindigheid 1080° 900°
Aansluitingen USB-uitgang naar platform + pedalen + handrem + 2 poorten USB-uitgang naar platform + pedalen + versnellingsbak USB-uitgang naar platform + pedalboard
Pedalen Standaard met 2 pedalen met magnetische sensoren en verkrijgbaar met Load Cell of 3 pedalen Standaard 3 pedalen met potentiometers Standaard 3 pedalen met potentiometers
Prijzen Vanaf € 399,85 incl. btw, inclusief levering Vanaf €380 incl. btw, maar niet beschikbaar. Je moet upgraden naar de GT-versie, die €70 meer kost, inclusief verzendkosten. Vanaf €430 incl. btw, maar vaak rond €350 incl. btw, inclusief levering

Waar voor je geld

Voor de oorspronkelijke prijs was de CSL-bundel van Fanatec al uitstekend, zowel qua prestaties als qua kwaliteit en gevoel. En nu, met een speciale aanbieding van €400 inc BTW, is het gewoon onverslaanbaar. De prijs-kwaliteitverhouding is zo goed dat ik niet zie hoe de concurrentie hierop zal reageren en zich zal aanpassen.

Mijn oordeel

Als je op zoek bent naar een bundel met een Direct Drive-basis, stuur en pedalen, die allemaal kunnen worden opgewaardeerd, dan ben je bij Fanatec aan het juiste adres, vooral tijdens de recente promotieperiode.

Voor €399,85 inclusief btw en levering vind je niets beters bij de kwaliteitsconcurrentie. Je kunt me vertellen dat er andere Direct Drive-opties zijn tegen veel lagere prijzen op een site die begint met A die eindigt met SMaar dan is er nog de levering, die handenvol geld kost omdat het apparaat uit China komt, en de prijzen zijn helemaal exclusief btw, dus je moet btw en soms zelfs invoerrechten betalen. Het resultaat kan zijn dat je een product krijgt van veel lagere kwaliteit, met minder prestaties en tegen een veel hogere prijs. Wat mij betreft is deze bundel van Fanatec veruit de beste op de markt.

handrem-heusinkveld

CSL DD Ready2Race Bundel

De beste bundel sim-races in 2024

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

Moza CS V2P: Test & Beoordeling

Moza CS V2P: Test & Beoordeling

Moza CS V2PAvantages Volant premium d’excellente qualité Structure en alliage d’aluminium Connexion à la base en...

Moza FSR : Test & Beoordeling

Moza FSR : Test & Beoordeling

Moza FSRVoordelen 4,3-inch scherm Afwerking van koolstofvezel Talrijke bestellingen Nadelen Enigszins hoge prijs en...

Moza KS : Test & Beoordeling

Moza KS : Test & Beoordeling

Moza KSAvantages Volant prémium pour la Formula Structure en métal 4 palettes à l’arrière magnétiques Inconvénients...

Moza R5 : Test & Beoordeling

Moza R5 : Test & Beoordeling

Moza R5Avantages Base Direct Drive développant 5.5 nm Caisson entièrement en aluminium Format compact Très bonnes...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

FANATEC BUNDELS ONDER €400
This is default text for notification bar