Sim-racing wordt een steeds belangrijker onderdeel van de gamewereld, tot op het punt dat er een hele afdeling is in een winkel van Micro Center in de Verenigde Staten. Normaal gesproken moet je naar een gespecialiseerde winkel gaan, en in de meeste gevallen online, om je race-simulatiebehoeften te vinden. Deze aanpak heeft zo zijn voordelen, zoals thuisbezorging en speciale aanbiedingen, maar ook zijn nadelen, met name het feit dat je de producten niet kunt zien en in je handen kunt houden.
In ieder geval is sim-racing een veelbelovende markt, met verschillende spelers. We hebben merken die zich voornamelijk richten op specifieke segmenten, zoals Logitech en Thrustmaster voor instapmodellen en budgetvriendelijke oplossingen, hoewel het Zwitserse merk heeft laten zien dat het bereid is om het duurdere segment in te gaan. Er zijn ook merken die actief zijn in het midden- tot hogere segment, zoals Fanatec en Moza Racing. En natuurlijk hebben we een aantal topspelers, met name Simucube en Heusinkveld.
Het kiezen van een sim-racing setup kan daarom snel moeilijk worden, vooral voor beginners die niets weten over apparatuur. En dan heb ik het nog niet eens over merken die in vergelijkbare segmenten opereren, zoals Fanatec en Moza. In feite is dat waar we vandaag naar gaan kijken in dit artikel, en vooral, welk merk je moet kiezen tussen deze 2 middenklasse en topklasse rivalen.
Fanatec vs Moza: een verhaal dat een paar jaar teruggaat
Voor niet-ingewijden, Fanatec vs. Moza gezien worden als de Ford vs. Ferrari tijdens de 24 uur van Man in de jaren ’60: aan de ene kant hebben we Fanatec, dat al meer dan 20 jaar actief is in de industrie, met een productassortiment dat gevarieerd, competitief en vooral wereldberoemd is (Ferrari in competitie, eigenlijk). Aan de andere kant hebben we Moza Racing, dat nog maar net is begonnen met simracen (september 2021), maar dat er desondanks in is geslaagd een uitstekend alternatief te bieden voor de tenoren in de industrie.
In sim-racing heeft Moza duidelijk een doel voor ogen, met een heel specifiek doel: marktaandeel afsnoepen van andere merken, en ook Fanatec aanpakken waar de Duitse reus niet aanwezig is. In slechts 3 jaar tijd heeft Moza een goede reputatie opgebouwd in de sim-racerij dankzij zijn producten, die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden.
Welk merk moet ik kiezen tussen Fanatec en Moza?
Nou, zo eenvoudig is het niet, en wel om verschillende redenen. Ik zal proberen zoveel mogelijk te behandelen om je een idee te geven en je te helpen bij je keuze.
Merkimago
We beginnen met het merkimago: hier is het duidelijk Fanatec dat de leiding neemt, met zijn innovaties en producten die al meer dan 20 jaar zeer gewaardeerd worden door het grote publiek. Zodra je aan sim-racing denkt, is Fanatec een van de namen die direct in je opkomen, vooral als je enige kennis van het onderwerp hebt.
Maar Moza doet het behoorlijk goed, zeker als je bedenkt dat het merk pas sinds september 2021 betrokken is bij sim-racing. Weinig bedrijven hebben dit voor elkaar gekregen, vooral met producten die ronduit concurrerend zijn voor hun prijs.
Het assortiment diversifiëren
Op het gebied van Direct Drive-basisstations heeft Moza een streepje voor op Fanatec, met in totaal 7 apparaten in 3 verschillende segmenten: instapniveau, middenklasse en topklasse.

Bovendien hebben de DD-bases van Moza een goede reputatie in de game, vooral de ‘V2’s’, die sterk zijn verbeterd ten opzichte van de eerste schoten. En het schokkende is dat het Chinese merk dit allemaal in zo’n korte tijd heeft gedaan. Meestal duurt het een paar jaar voordat een fabrikant zijn producten heeft gecorrigeerd, de tijd die nodig is om verkopen te realiseren en geld in te zamelen om upgrades te financieren.
Maar als het aankomt op de rest van de sim-racing producten, blijft Fanatec de koning op het gebied van randapparatuur. De stuurwielcatalogus van Fanatec omvat meer dan veertig artikelen, verdeeld over 3 verschillende series (CSL, ClubSport en Podium) en met officiële licenties zoals Sparco, BMW, McLaren, Porsche enzovoort.

Beschikbaarheid van randapparatuur
Fanatec ligt vele jaren voor op Moza, vooral wat betreft het distributienetwerk. Het Duitse merk is aanwezig in verschillende markten, waaronder Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië. Hierdoor zijn Fanatec producten over de hele wereld verkrijgbaar, direct vanaf de website van het merk en met levertijden die vaak erg kort zijn.
Voor Moza begint het Chinese bedrijf net met het ontwikkelen van zijn distributienetwerk via geautoriseerde partners. Het project vordert goed, maar het zal tijd kosten om hetzelfde niveau te bereiken als Fanatec.
Productkwaliteit
Wat mij betreft zijn de twee merken gelijk in dit opzicht, of het nu gaat om onderstellen, pedalen, stuurwielen of andere sim-race randapparatuur. Voor Fanatec of Moza geldt dat ze allebei materialen van goede kwaliteit gebruiken voor hun verschillende productassortimenten, met de nadruk op bouwkwaliteit en assemblage. In mijn ervaring zul je geen fouten vinden in een product van Moza of Fanatec, zelfs als het een instapmodel is.
De sensaties die tijdens het spelen ontstaan
Op dit punt speelt ervaring een cruciale rol, en Fanatec heeft meer dan 20 jaar ervaring in de industrie. De Direct Drive-bases van het Duitse merk zijn misschien minder talrijk dan die van Moza, maar ze zijn nog steeds perfect als het aankomt op het omzetten van effecten. De instellingen tussen de motor, elektronica en software zorgen voor uitstekende in-game sensaties, welke sim-racetitel je ook bekijkt.
Moza doet het echter vrij goed, vooral op de R16 en R21 bases, waar het gevoel tot de beste op de markt behoort. In feite zijn dit de twee Moza onderstellen die ik het meest zou aanraden aan iedereen die tussen de 15 en 22 nm koppel wil kopen, om de eenvoudige reden dat de R16 en R21 waar voor hun geld bieden.
Het ecosysteem
Het klopt dat Moza een compleet assortiment sim-race randapparatuur biedt, met onderstellen, stuurwielen, pedalen, een versnellingspook, een handrem en zelfs dashboards. Het is compleet, maar het aantal ingangen is op de vingers van één hand te tellen. Vergeleken met Fanatec, als het gaat om de diversiteit van sim-race randapparatuur, vooral stuurwielen, verbleekt Moza.

Toch heeft het Chinese merk laten zien dat het vastbesloten is om zijn assortiment te diversifiëren, met name met zijn nieuwe truckstuur. Ik weet zeker dat we over een paar jaar een veel betere keuze aan sim-racing randapparatuur van Moza zullen hebben. Er is echter nog steeds de kwestie van compatibiliteit tussen Moza producten, die niet vaak aanwezig is. Er zijn bijvoorbeeld stuurwielen die alleen compatibel zijn met bepaalde bases, meestal de oude, of V1’s als je dat liever hebt.
Aan de andere kant is het bij Fanatec letterlijk een kermis van accessoires en andere randapparatuur. Palletmodules, knoppennaven, Quick Release, pedalboardkits, knoppen- en stickerkits, noem maar op. Het Fanatec ecosysteem is niet alleen uitgebreid en compleet, maar ook zeer compatibel. Vrijwel alle Fanatec producten werken perfect met elkaar, ongeacht het assortiment.
Platform-compatibiliteit
Hier domineert Fanatec Moza, en daar is niets op aan te merken. Voor de basics van het Duitse merk krijg je bijna altijd console- en pc-compatibiliteit, of het nu gaat om Xbox en pc of Playstation en pc. En in sommige gevallen compatibiliteit met alle platforms. En als het op stuurwielen aankomt, heb je altijd PC, met ook console-specifieke versies.
Bij Moza is alleen de R3-bundel compatibel met Xbox en de rest van het assortiment is alleen voor PC.
De verkoopprijs
Het laatste punt over welk merk je moet kiezen is de prijs. Hier zijn de twee merken min of meer gelijk, en de reden is heel eenvoudig: Moza wil op zijn eigen terrein concurreren met Fanatec, dus moet het prijzen bieden die niet alleen concurrerend zijn, maar ook heel dicht bij die van het Duitse merk liggen.
Soms zul je een Fanatec-bundel iets duurder vinden dan die van Moza, en in andere gevallen is het net andersom. Soms ben je beter af met een R5-bundel van Moza, omdat het stuur van betere kwaliteit kan zijn dan die van Fanatec, vooral de goedkoopste in het assortiment, ook al is de verkoopprijs van Moza hoger.
0 reacties