Selecteer een pagina

Moza FSR : Test & Beoordeling

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Moza FSR

Voordelen

 • 4,3-inch scherm
 • Afwerking van koolstofvezel
 • Talrijke bestellingen

Nadelen

 • Enigszins hoge prijs en gewicht
 • Niet compatibel met SimHub

Onze waardering: 9.6/10

Sim-racing is een motorsportdiscipline die de laatste jaren sterk is gegroeid, dankzij enkele grote spelers in de industrie. Het is duidelijk dat vrijwel alle gamers, zowel op consoles als pc’s, bekend zijn met merken als Logitech of Thrustmaster. Deze twee namen alleen al domineren min of meer het instapsegment van sim-racing, dankzij de goede kwaliteit en vaak goedkope producten.

Maar zoals bij vrijwel elk product op de markt, zijn er spelers in verschillende segmenten: instapmodel, middenklasse en topklasse. Dat is altijd zo geweest, om de eenvoudige reden dat sommige mensen het zich kunnen veroorloven om dure producten te kopen en anderen niet.

Enkele van de merken die actief zijn in het premiumsegment van simu-producten zijn Moza RacingDit is een jonge speler, maar wel een die van plan is om de concurrentie aan te gaan met de grote namen in de sector. In een tijdsbestek van ongeveer drie jaar heeft dit merk een hele reeks randapparatuur voor sim-racing ontwikkeld en op de markt gebracht, waaronder bases voor Directe aandrijvingstuurwielen, pedalen en andere accessoires. In wat volgt, laat ik je kennismaken met het topstuurwiel van de fabrikant, de FSR. Ik ga je vertellen over de sterke punten van dit stuur, de paar zwakke punten en ik geef je mijn mening erover.

 

Belangrijkste en technische kenmerken van het stuurwiel

 • Formulestuur met een diameter van 28 cm
 • 4,3-inch LCD-scherm op het voorpaneel met een resolutie van 800 x 480
 • Geperforeerde leren handgrepen
 • Frontplaat van koolstofvezel
 • 4 gesmede koolstofvezel messen
 • Structuur van aluminiumlegering
 • 10 mechanische knoppen met achtergrondverlichting
 • 5 schakelaars
 • RevLED op de bovenkant van het voorpaneel

 

Ontwerp

Laten we beginnen met het uiterlijk van dit stuur: het is gewoon subliem, daar valt niets over te zeggen. Van het enorme scherm aan de bovenkant tot de geperforeerde leren grips en de koolstofvezel voorplaat, de FSR is een prachtig stuur om te zien en om in je handen te houden.

De overheersende kleur op dit stuur is zwart, met alleen verlichte knoppen in verschillende kleuren, plus stickers rond de schakelaars. Het is een beetje opzichtig, maar het is prachtig. Zelfs als je meer een nuchtere vlieger bent, zoals ik, is de FSR subliem en zal hij je zeker bevallen.

GT DD PRO

Assemblage op maat

Dit is het topstuur van Moza Racing, en ook het duurste. Voor zijn montage worden we getrakteerd op Moza’s QR, waarvan bekend is dat het een van de beste is, naast die van Simagic, die er opvallend veel op lijkt (spoiler: het is min of meer hetzelfde).

De FSR kan worden gebruikt op vrijwel alle onderstellen die Moza aanbiedt, van de R5 tot de R21, waarbij de R12 vreemd genoeg wordt vermeden. Wat mij betreft slaat het nergens op om dit stuur wel aan te bieden bij een R5 en niet bij een R12… Hoe dan ook…

Om te monteren, trek je gewoon de ring op de QR, lijn je het stuurwiel uit op zijn plaats, installeer je de ring en laat je hem los. Eenvoudig, snel en zeer gebruiksvriendelijk. De communicatie tussen het basisstation en het stuur is draadloos, dus je hoeft je geen zorgen te maken over verbindingspennen zoals het geval is bij Fanatec.

 

Productie en afwerking

Moza heeft drie materialen gebruikt voor dit stuur: koolstofvezel voor de 5 mm dikke voorplaat, aluminiumlegering voor het frame en geperforeerd leer voor de handgrepen. Ik moet toegeven dat ik graag een koolstofvezel structuur had gezien de prijs van het beest (ik kom daar hieronder op terug), maar de aluminiumlegering is goed gemaakt, dus het is prima.

De bouwkwaliteit is uitstekend, afgezien van een paar kleine foutjes hier en daar, zoals schakelaars die aan elkaar zijn gelijmd en soms los kunnen raken. OK, het is niet erg en de kans dat het gebeurt is klein, maar het kan gebeuren.

Voor de rest (structuur, koolstofvezel en leer) heb ik echt niets aan te merken op de FSR. Dit stuurwiel is voorbeeldig qua bouwkwaliteit en afwerking.

 

Omgaan met het stuurwiel

De grip op de FSR is geweldig. Het stuur is erg ergonomisch, wat te verwachten is aangezien het gebaseerd is op het Formula-stuur. Alle knoppen, behalve de schakelaars in het midden van het voorpaneel, zijn gemakkelijk bereikbaar voor je vingers, zelfs als je aan het hardlopen bent.

Achteraan zitten 4 gesmede peddels in koolstofvezel, waarvan er 2 gebruikt kunnen worden voor Launch Control, de koppeling en de rest. Deze knoppen klikken, samen met de versnellingspookknoppen, heel goed en zijn gemakkelijk te bereiken.

Bovendien geeft het LCD-scherm je heel veel informatie over de baan en de auto, waardoor de ergonomie van de FSR enorm is verbeterd. Er zit ook een RevLED op de bovenkant van het voorpaneel, maar die is een beetje ouderwets (eerste generatie) vergeleken met die op de nieuwste wielen van Moza.

GT DD PRO

Sensaties tijdens het spelen

Eenmaal geïnstalleerd op het Moza Racing onderstel, of een ander onderstel, want dit stuurwiel kan dankzij een USB-kabel ook worden gebruikt met andere randapparatuur dan die van de Chinese fabrikant, is het tijd om wat rondjes te rijden op simu.

Om te beginnen is de rijpositie erg goed, wat eerlijk gezegd standaard is voor stuurwielen in deze categorie. Gezien de uitstekende ergonomie van de Moza FSR zal het gebruik ervan een waar genoegen zijn voor beginnende racers die van GT- of Formule-achtige wedstrijden houden. Alles is uitstekend doordacht, zodat de knoppen, schakelaars en peddels gemakkelijk te bereiken zijn.

Moza’s QR zorgt voor een boutverbinding tussen de slagmoersleutel en de aandrijfas, waardoor het spelgevoel sterk verbetert. Toch is niet alles perfect aan dit stuur, en twee punten bewijzen dat. Ten eerste is de FSR een beetje zwaar door de aluminiumlegering. Ten tweede is dit stuurwiel nog niet compatibel met SimHub, wat het aanpassen van het scherm beperkt.

Het is waar dat je veel gegevens op de FSR kunt weergeven, maar veel van de andere opties zitten in SimHub, wat betekent dat je de FSR niet in grote mate kunt aanpassen. Ik kan alleen maar hopen dat Moza in de nabije toekomst orde op zaken zal stellen.

 

Compatibiliteit

De FSR is een wiel dat alleen kan worden uitgevoerd op een pc, met of zonder de Moza databases, via een USB-verbinding. Wat betreft randapparatuur (bases) werkt de FSR met de R5, R9, R16 en R21. Als je het mij vraagt, sla dan de R5’s en R9’s over, want dit stuur is een beetje zwaar voor deze bases en je zult zeker clipping krijgen als je ze tot het maximum duwt.

Wat betreft sim-racetitels is de lijst op de Moza-site lang en je zult er niet veel problemen mee hebben, behalve misschien met Forza Horizon 4 en 5, maar dat weten we al.

GT DD PRO

Waar voor je geld

De geautoriseerde distributeur van Moza in Frankrijk verkoopt de FSR voor €699 inc BTW, en ik heb hem op internet kunnen vinden voor iets van €580 ex BTW, maar dan in een ander land op het oude continent. Wat mij betreft biedt de FSR zeer veel waar voor zijn geld, zelfs als er concessies moesten worden gedaan om hem voor €700 of zelfs minder te verkopen.

Toegegeven, het is niet zo premium als sommige andere wielen van de concurrentie, maar het is belangrijk om te onthouden dat de FSR agressief geprijsd is, maar van zeer hoge kwaliteit.

 

Mijn oordeel

Ik heb echt genoten van de sim-racesessies met dit stuur. Het ontwerp is om voor te sterven, vooral met het scherm in het midden. Het is gewoon prachtig, net als de functies, die er in overvloed zijn. Bovendien is dit stuur niet alleen compatibel met Moza-onderstellen, maar ook met die van andere merken.

Maar het plaatje is niet perfect en de FSR heeft een paar nadelen, met name een iets te zwaar gewicht en niet-compatibiliteit met SimHub. Als Moza dit stuur geschikt zou maken voor SimHub, zouden veel meer racers het overwegen.

Wat mij betreft zou ik het aanraden aan diegenen die niet houden van schermaanpassingen en zo. Als je gewoon op zoek bent naar een mooi stuurwiel dat heel goed werkt met Moza-bases in Formula of GT, dan is de FSR iets voor jou.

gt dd pro

Moza FSR

Een uitstekend F1-stuur met een zeer goede grip.

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

Moza ES: Test & Beoordeling

Moza ES: Test & Beoordeling

Moza ESAvantages Plusieurs commandes entièrement paramétrables Finition et matériaux prémiums Excellente ergonomie...

Moza KS : Test & Beoordeling

Moza KS : Test & Beoordeling

Moza KSAvantages Volant prémium pour la Formula Structure en métal 4 palettes à l’arrière magnétiques Inconvénients...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

FANATEC BUNDELS ONDER €400
This is default text for notification bar