Selecteer een pagina

Moza HBP Handbrake : Test en meningen : Test en meningen

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Moza HBP Handrem

Voordelen

 • Zeer goede bouwkwaliteit
 • Zeer instelbare periferie
 • Een scherpe prijs

Nadelen

 • Alleen compatibel met PC
 • Geen optie voor zijmontage

Onze beoordeling: 9.3/10

Het offensief Moza Racing staat niet op het punt om te stoppen op de sim-racingmarkt, en hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer dit wordt bevestigd. Na de vele honken Directe aandrijving die de afgelopen jaren zijn geïntroduceerd, is het nu de beurt aan Moza om andere randapparatuur te introduceren. We werden getrakteerd op stuurwielen in aluminium, koolstofvezel en beide materialen, een instapmodel Xbox base, dashboard, pedalen, versnellingspook en handrem.

Het is duidelijk dat Moza het sim-racing-segment wil veroveren. De Chinese fabrikant van randapparatuur voor sim-racing is erop uit om marktaandeel te veroveren, voornamelijk van Fanatec en Simagic. Het moet gezegd worden dat deze twee merken erg populair zijn in de virtuele racewereld, en als je erin slaagt om met hen te concurreren, win je zeker grote prijzen.

Moza’s catalogus, die overigens vrij uitgebreid is, mager maar uitgebreid, bevat de HBP wat een handrem is. Dit randapparaat is een must-have voor fans van rallyracen en driften, maar wordt vaak verwaarloosd door mainstream sim-racing fans. Kan dit nieuwe product concurreren met handremmen van andere merken? Dat gaan we uitzoeken.

 

Belangrijkste en technische kenmerken van de handrem

 • Gehele structuur in aluminium uit de luchtvaartindustrie
 • Alleen compatibel met pc
 • Zeer verstelbare handgreep
 • Verstelbare veerweerstand
 • Optie voor montage aan de onderkant
 • 16-bits positiesensor

 

Ontwerp

Zodra je dit apparaat uit de doos haalt, springt het ontwerp eruit. Het is donker, mooi, met veel hoeken. Het ziet eruit als een sportwagen, of zelfs als een Super Car van het Italiaanse stierenmerk.

Moza heeft gedaan wat anderen niet is gelukt met het ontwerp van zijn BPH: de doosachtige look vermijden. Hier is het hoekig, vrij hoog en, naar mijn zeer subjectieve mening, prachtig. Deze handrem past perfect bij de stylingcode van het merk, vooral bij de R16 en R21 bases, die hetzelfde hoekige ontwerp hebben.

GT DD PRO

Assemblage op maat

Het eerste probleem met de HBP zijn de montagemogelijkheden. Dit probleem van beperkte bevestigings- en montagemogelijkheden is inherent aan Moza Racing, en we zien het ook bij veel andere randapparatuur, met name bij zijn HGP versnellingspook.

De HBP kan alleen van onderaf aan het chassis worden bevestigd met behulp van 6 sleuven. Toegegeven, dit is geschikt voor de meeste cockpits op de markt, vooral van bekende sim-racemerken, maar het beperkt het gebruik van de handrem tot een vlakke positie. Dit betekent dat als het chassis geen zijstandaard heeft voor de handrem, je moet kiezen tussen de handrem en de versnellingspook op je truck. En voor een rallyfan is het een moeilijke keuze.

Toch is het installeren van de HBP erg eenvoudig, omdat de bevestigingsgaten perfect aansluiten op de montagegaten van de meeste chassis. Moza verkoopt ook een meubelklem bij deze handrem voor iets van €30 extra, waarmee je de HBP op een bureau, tafel of vrijwel elk ander meubelstuk kunt monteren.

 

Productie en afwerking

Net als voor de hele Moza-reeks geldt voor de HBP dat aluminium uit de ruimtevaartindustrie wordt gebruikt als basismateriaal. Hij ziet er niet alleen goed uit en is vrij licht, maar hij is ook erg hoogwaardig, wat de algehele kwaliteit van dit apparaat versterkt.

De afwerking is in elk opzicht top. Of het nu gaat om de behuizing, de veren (er zijn er 2 in totaal), de schroeven, het handvat of de pommel, alles is perfect en zeer hoogwaardig. Het klopt dat er een beetje plastic in het pakket zit, en het is alleen te vinden op de behuizing voor de USB/RJ-aansluitingen en de elektronica, en Moza heeft het heel ingenieus geïntegreerd in de hoofdbehuizing van de HBP, uiteraard in dezelfde kleur geverfd. Resultaat: het blijft onopgemerkt zolang je het niet aanraakt.

 

Omgaan met de handrem

Deze handrem voelt echt geweldig aan in je handen, grotendeels dankzij de hoge mate van afstelbaarheid. Het handvat kan meer of minder naar wens worden geplaatst, naast de helling van het bovenste gedeelte.

Er zitten in totaal 2 veren in de doos, evenals 2 elastomeren, om de weerstand beter instelbaar te maken. We bekijken dit punt in de volgende paragraaf. Om terug te komen op de grip, is er alleen het probleem van de bevestiging, die sommige rijders zou kunnen afschrikken, vooral die met een vrij smal chassis. Maar dat is eenvoudig te corrigeren door de hoek van de stick bij te stellen, dus je hoeft je daar geen zorgen over te maken.

GT DD PRO

Sensaties tijdens het spelen

Eenmaal geïnstalleerd op een setup, is de Moza HBP handrem een perfect klein randapparaat voor sim-racen. Het gevoel in de game is erg goed voor de meeste toepassingen, vooral rallyrijden en driften. De 16-bits magnetische pick-up zorgt echt voor een uitstekende weergave van je input, maar de handrem is eerder lineair dan progressief, zoals we gewend zijn van de concurrentie.

Zodra je aan het handvat trekt, heb je een Load Cell-achtig systeem (veer en rubber), naast de sensor om de gegevens uit te lezen. Je hebt 2 rubbers aan het einde van de slag: één aan de achterkant en één aan de voorkant als je de rem midden in een bocht loslaat, zodat hij niet in de voorplaat vreet.

De doos bevat 2 veren die in een handomdraai verwisseld kunnen worden. Bovendien biedt de HBP een enorm scala aan verstelmogelijkheden, wat de meeste rijders tevreden zou moeten stellen, behalve degenen met een specifieke achter- of zijmontage. In feite heeft de HBP alleen een bevestigingssysteem aan de onderkant, wat het gebruik beperkt. Maar een groot aantal rijders zal deze handrem nog steeds nuttig en zeer prettig in het gebruik vinden, zoals ik moet toegeven het geval was voor mij.

 

Compatibiliteit

Zoals gebruikelijk bij Moza is de HBP alleen compatibel met PC’s, of je nu een Moza-basis hebt of niet. Als je bijvoorbeeld een R9 hebt, kun je de RJ12-connector op de handrem gebruiken. Als je een Fanatec, Thrustmaster of een ander merk hebt, wordt de HBP op de PC aangesloten via een USB-kabel.

Wat betreft sim-racetitels, vrijwel alle titels die beschikbaar zijn op de computer zijn compatibel met Moza’s handrem, dus dat is geen probleem.

GT DD PRO

Waar voor je geld

De HBP kost €119 bij Moza’s geautoriseerde distributeur in Frankrijk, en ik denk dat dit sim-racing apparaat waar voor zijn geld biedt. Toegegeven, hij komt iets tekort ten opzichte van de concurrentie op het gebied van progressief gevoel, montagemogelijkheden en compatibiliteit met verschillende platforms, maar tegelijkertijd wordt de HBP verkocht voor een lagere prijs. Bovendien is de bouwkwaliteit top, wat de weegschaal nog steeds in de goede richting zou moeten doen doorslaan.

 

Mijn oordeel

Eerlijk gezegd vind ik de HBP een goed product van Moza Racing, van zeer goede kwaliteit, betrouwbaar en goed gebouwd, en met fatsoenlijke sim-raceprestaties. Als je op zoek bent naar een goedkope handrem die perfect is voor PC-titels, dan is HBP iets voor jou.

Het product laat echter een nasmaak achter van overhaaste ontwikkeling en marketing. Toegegeven, de kwaliteit is er, de 16-bits sensor is naar mijn mening een beetje overkill en de pasvorm van het product is gewoon uitstekend. Tegelijkertijd hebben we geen opties voor montage aan de achterkant of zijkant, en dan heb ik het nog niet over het nogal lineaire gevoel van de handrem. Het lijkt mij dat de HBP op het nippertje werd uitgebracht, om de concurrentie te laten zien dat Moza een handrem in het assortiment had. Zeker, het is goed, maar de fabrikant kan het duidelijk beter, tenminste van wat ik heb gezien van hun andere producten.

gt dd pro

Moza HBP Handrem

Al met al een zeer goede handrem

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

FANATEC BUNDELS ONDER €400
This is default text for notification bar